Artikkelit

Järin Möyremä

Elokuvaprojekti pähkinänkuoressa

1995 uusiseelantilainen elokuvaohjaaja Peter Jackson päättää alkaa toteuttaa pitkäaikaisen unelmansa: saattaa filmirullalle J.R.R. Tolkienin romaani Taru Sormusten Herrasta. Hän ottaa selville kuka omistaa teoksen elokuvaoikeudet. Miramax-yhtiön avulla hän pääsee sopimukseen oikeudet omistavan Saul Zaentzin kanssa ja saa mahdollisuuden toteuttaa projektin kahtena kokoillan elokuvana.

Elokuvien esituotantovaihe käynnistyy. Jackson aloittaa Tolkienin tarinan muokkaamisen käsikirjoitukseksi yhdessä vaimonsa Fran Walshin ja pitkäaikaisen yhteistyökumppaninsa Philippa Boyensin kanssa. Jacksonin oma uusiseelantilainen tehostefirma WETA aloittaa Richard Taylorin johdolla Keski-Maan visuaalisen toteutuksen suunnittelun. Kulujen noustessa Miramax päättää kuitenkin yllättäen että Sormusten Herran pitkä tarina on toteutettava yhtenä kaksituntisena elokuvana. Tämä ei tyydytä Jacksonia ja hänen tiimiään ja projekti uhkaa kariutua keskeneräisenä. Viimeisenä oljenkortena Jackson alkaa etsiä elokuvalle toista tuotantoyhtiötä.

Onni onnettomuudessa

New Line Cinema päättää ottaa suuren riskin ja suostuu tukemaan kolmen elokuvan projektia. Pitkä ja haastava esituotantovaihe jatkuu.

Elokuvatrilogia päätetään kuvata kokonaisuudessaan Uudessa-Seelannissa, jonka vaihteleva ja monimuotoinen luonto tarjoaa ihanteelliset puitteet Tolkienin luoman Keski-Maan kuvaamiselle. Trilogia tulee olemaan ensimmäinen filmihanke elokuvahistoriassa jossa kolme koko illan elokuvaa kuvataan kokonaisuudessaan yhdellä kertaa. Budjetti on hulppeat 300 miljoonaa dollaria.

Kaksi elokuvakäsikirjoitusta laajennetaan kattamaan kolme elokuvaa. Arvostetut Tolkien-kuvittajat Alan Lee ja John Howe palkataan projektiin taiteilijoiksi ja lavastesuunnittelijoiksi. Weta Workshop ja Weta Digital jatkavat täydellä teholla olioiden, pienoismallien, aseiden, haarniskojen ja maskeeraustehosteiden suunnittelua. Suuria taistelukohtauksia varten kehitetään mm. Massive tietokoneohjelma ja monet Tolkienin luomista olioista kuten Klonkku, Puuparta ja Lukitar päätetään toteuttaa tietokoneanimaatiolla.

Valtavia lavasterakennelmia ja miljöitä (mm. Kontu, Edoras, Rivendell) syntyy eri puolille Uutta-Seelantia. Rakentamisessa on mukana Uuden-Seelannin armeija.

Harvinaisen suureen näyttelijäkaartiin palkataan näyttelijöitä Britanniasta, Yhdysvalloista, Australiasta ja Uudesta-Seelannista.

Lokakuussa 1999 alkavat trilogian kuvaukset, jotka kestävät hulppeat 14 kuukautta.

Joulukuussa 2000 alkaa trilogian ensimmäisen osan Sormuksen ritareiden jälkituotanto.

Kesällä 2001 tehdään jälkikuvauksia Sormuksen ritareihin joiden avulla Peter Jackson haluaa vielä parantaa elokuvan kokonaisuutta.

Kohun huipentuma

19.12.2001 on Sormuksen ritareiden maailmanlaajuinen ensi-ilta. Elokuva on suuri yleisö- ja arvostelumenestys. Se saa lukuisia elokuva-alan palkintoja ympäri maailmaa ja nimetään 14 Oscarin ehdokkaaksi, joista tosin voittaa vain neljä. Elokuva tuottaa kesän 2002 loppuun mennessä lähes miljardi dollaria. New Line Cineman riskinotto on kannattanut.

Suomessa Sormuksen ritarit saa yli 600 000 katsojaa ja on James Cameronin Titanicin jälkeen maamme menestynein elokuva pariin vuosikymmeneen.

Sormuksen ritareiden ensi-illan jälkeen alkaa trilogian toisen osan Kahden tornin jälkituotanto. Näyttelijäkaarti palaa Uuteen-Seelantiin kesällä 2002 jälkikuvauksiin.

Marraskuussa 2002 julkaistaan Sormuksen ritareista Special Extended Edition DVD, joka sisältää puoli tuntia pidemmän version elokuvasta ja tuntikaupalla lisämateriaalia. Pian ilmestymisensä jälkeen se julistetaan useiden kriitikkojen toimesta kaikkien aikojen parhaimmaksi DVD -julkaisuksi.

18.12.2002 on Kahden tornin maailmanlaajuinen ensi-ilta. Elokuva on vielä suurempi yleisömenestys kuin ykkösosa ja saa myös laajaa suitsutusta kriitikoilta. Oscar-ehdokkuuksia Kaksi tornia kerää kuusi kappaletta ja voittaa niistä kaksi.

Suomessa Kaksi tornia saa yli 600 000 katsojaa.

Trilogian viimeisen osan Kuninkaan paluun jälkituotanto alkaa pian Kahden tornin ensi-illan jälkeen. Näyttelijät saapuvat Kuninkaan paluun jälkikuvauksiin kevätkesästä 2003. Kuvaukset kestävät pitkälle syksyyn saakka.

Kahden tornin Special Extended DVD ilmestyy marraskuussa 2003. Elokuvaan on lisätty peräti 40 minuuttia uusia kohtauksia.

17.12.2003 on Kuninkaan paluun maailmanlaajuinen ensi-ilta. Sitä juhlistetaan julkaisemalla Sormuksen ritareiden ja Kahden tornin laajennetut versiot ensimmäistä kertaa elokuvalevityksessä.

Tämän jälkeen elokuvantekijöitä työllistää vielä elokuvan pidemmän version koostaminen. Sitä varten osa näyttelijöistä saapuu vielä viimeisen kerran Uuteen-Seelantiin. Kuninkaan paluun Special Extended Edition DVD ilmestyy marraskuussa 2004. Tähän myös päättyy Peter Jacksonin ja muun työryhmän lähes vuosikymmenen urakka kääntää Taru Sormusten Herrasta romaani elokuvatrilogiaksi!