Kirjallisuustutkielma
Lokakuussa 1996
Tämä kirjallisuustutkielma kertoo J.R.R. Tolkienista, nykyaikaisen fantasian luojasta. Näkökulmaksi olen valinnut Tolkienin luoman, ehkä englanninkielisen kirjallisuuden laajimman, yksityiskohtaisimman ja monimutkaisimman mytologisen fantasiamaailman, ja sen kuvaamisessa keskityn Keski-Maahan. Joissakin kohdissa kerron kuitenkin muustakin, mutta en niin laajasti kuin Keski-Maasta. Tutkielmassa yritän kuvata sitä valtavaa työtä, minkä Tolkien on tehnyt laatiessaan kokonaisen yksityiskohtaisen maailman ja sen historian. Teen sen kuvaamalla Keski-Maan eri rodut, olennot ja kertomalla sen historian, sekä käyttämällä hypertekstin suomia vapauksia, tärkeimpänä linkit, joilla paikasta toiseen siirtyminen on toteutettavissa helposti. Tolkienin teoksissa erilaiset rodut, kuten haltiat ja kääpiöt ja niiden historia on kuvattu paikoin hyvinkin tarkasti, jopa yksittäisistä kasveista löytyy hyvinkin paljon tietoa.
Valitsin Tolkienin kirjat tutkielman kohteeksi, koska hänen kirjansa ovat mielenkiintoisia, klassisia, hyvän ja pahan välistä taistelua kuvaavia fantasiaromaaneja. Kirjoissa kuvataan mahtavia kuninkaita, jaloja haltioita, sitkeitä kääpiöitä, suuria velhoja, iljettäviä örkkejä, pelottavia lohikäärmeitä, uljaita tekoja jne. Kun mukaan lisätään vielä erinomainen ja yksityiskohtainen kerronta, tuloksena on suuri fantasiamaailma täynnä seikkailua! Miettikääpä millainen kuva mieleenne tulee velhosta? Olen melko varma, että useimpien mieleen tulee pitkäpartainen, suippohattuinen, harmaakaapuinen vanha mies, jolla on sauva eli ilmetty Gandalf. Huolimatta siitä onko lukenut Tolkieninsa vai ei.
Jotkut tutkijat ovat yrittäneet löytää Tolkienin teoksista jonkinlaista sanomaa, kritiikkiä sen ajan maailman menoa kohtaan jne. Kirjailija itse on kuitenkin sanonut, että hän on vain halunnut kirjoittaa mahdollisimman hyvän tarinan ilman sen kummempaa sanomaa. Yhtäläisyyksiä oikeaan maailmaan kuitenkin löytyy: Númenor, valtakunta joka upposi mereen, kuulostaako tutulta…
Jotkut nimistä voivat hämäta lukijaa, esim. rohirrim>, haradrim ovat vierasperäisiä (haltiakielisiä) monikkomuotoja. Niin juuri, Tolkien on luonut muun ohessa myös pari kieltä… Haltiakielisten nimien ääntämiseen löytyy yksityiskohtaiset ohjeet Taru Sormusten Herrasta -trilogian kolmannesta osasta, mutta pari sanaa lienee siitäkin paikallaan. Silloin kun a:n e:n tai o:n päällä on pisteet (ä, ë, ö), kirjaimia ei pidä sekoittaa suomen etuvokaaleihin. Kyseessä ovat erokepisteet, jotka ilmoittavat, että vokaali ääntyy eri tavuun. Nimi Eärendil ääntyy siis earendil. Joistain olennoista puhutaan aina preesensissä, koska ne eivät Tolkienin mukaan kuole koskaan. Tällaisia ovat mm. haltiat. Myös vuosiluvut voivat tuntua oudoilta. Ajanjaksot tuntuvat kohtuuttoman pitkiltä. Tämä johtuu siitä, että haltioille ajalla ei ole merkitystä, kääpiötkin ovat hyvin pitkäikäisiä samoin myös osa ihmisistä.
WWW-sivu
Heti kun aloitin tekemään tutkielmaa Tolkienista sain idean tehdä sen hypertekstimuotoon. Alkuperäinen ajatukseni oli, että se toimii vain harjoituksena, sillä olin juuri kiinnostunut www-sivujen tekemisestä. Tutkielmaa ei ollut tarkoitus laittaa nettiin kaikkien nähtäville. Toisin kuitenkin kävi ja nyt sivu on ollut verkossa jo yli vuoden.
Aluksi sivu ei ollut juuri muuta kuin tutkielma, mutta sittemmin se on paisunut suureksi kokonaisuudeksi. Myöhemmin mukaan tulleita asioita ovat mm.:
- Kuvagalleria (galleriat puuttuvat, Internet Archive)
- Elokuva-spekulaatio
- Tolkien-visa (ohjelma puuttuu, Internet Archive)
- Tolkien-linkit
- Muut linkit (puuttuu kokonaan Internet Archivesta)
- Tolkien-parodia
- Minusta kertova sivu
- Runot
Kuten huomaatte, sivu on laajentunut valtavasti siitä, mitä se aluksi oli. Kuitenkaan uutta tekstiä ei ole tullut mukaan kovinkaan paljon. Lähinnä kannattaa mainita uusi versio sivusta "Kuka oli J.R.R. Tolkien" ja esittely Keskeneräisten Tarujen Kirjasta. Tämä johtuu siitä, että vaikka olenkin suuri Tolkien fani, en kuitenkaan aivan huvikseni noita tekstejä jaksa kirjoitella kun aikakin on kortilla, mutta teen kuitenkin parhaani, jotta sivulla olisi aina välillä jotakin uutta.
Uusia tekstejä onkin pian luvassa sillä olen saannut avustajan! Martti Laitinen on lupautunut kirjoittamaan sivulleni esittelyjä hahmoista, jotka esiintyvät Tolkienin kirjoissa. Ensimmäinen, Saruman, tulee sivulle toivon mukaan pian. Joten kaikesta sivulleni kertyneestä "hypestä" huolimatta yritän yhä pitää pääpainon teksteissä.
Palautteesta päätellen tällaisia suomenkielisiä Tolkien-sivuja on kaivattu. Tilastopalveluni mukaan sivuni saa sellaiset 30 hittiä päivässä, mikä on mielestäni ihan mukavasti, kun ottaa huomioon kuinka erikoistuneet sivuni ovat. Lähes kaikki tullut palaute on ollut myönteistä tai ainakin rakentavaa. Ja edelleenkin toivon saavani mahdollisimman paljon palautetta, sillä se kertoo, että jotakuta kiinnostaa tämä sivu. Siispä palautetta tulemaan!