Teknistä tietoa sivuista

Kaikkea J. R. R. Tolkienista!

Tapio kirjoitti 1996 – 1999:

Kun teen sivuja testaan kaiken aina Netscape Communicatorin uusimmalla versiolla. Koska tästä hommasta ei makseta niin en todellakaan jaksa testausta muilla selaimilla jatkuvasti suorittaa. Pyrin kuitenkin siihen että sivu näkyy mahdollisimman hyvin kaikilla selaimilla. Eli yritän kirjoittaa standardin mukaista HTML-koodia. Ja aina välillä kun minulla on mahdollisuus ja jaksan, testaan sivut IE:llä, Operalla ja Netscapen aiemmilla versioilla, Lynxillä ja Hot Java Browserilla. Jotkut toiminnot kuten visa vaativat selaimeltasi Java-tukea toimiakseen. Jos jokin asia näkyy selaimellasi "väärin" kertokaa asiasta minulle niin yritän korjata asian.

Yritän toimia niin, että sivu näyttää parhaalta selaimella:

Anyone who slaps a "this page is best viewed with Browser X" label on a Web page appears to be yearning for the bad old days, before the Web, when you had very little chance of reading a document written on another computer, another word processor, or another network.

Tim Berners-Lee in Technology Review, July 1996

Sivun pitäisi periaatteessa näkyä oikein jos resoluutiosi on 800x600 ja väripaletti on 16 bittinen. Mutta koska tämä kaikki riippu paljon näyttöfontin koosta yms. olen tehnyt sivusta sellaisen ettei ikkunan koko juurikaan haittaa lukemista.

UUTTA! Cascading Style Sheets on saapunut näillekkin sivuille. CSS antaa minulle mahdollisuuden tehdä näistä sivuista ulkoasultaan hieman mukavamman näköiset, kuitenkaan pahemmin vaarantamatta sivujen toimintaa. Esimakua uuden selaimen (Netscape 4 ja IE 4) omistajille löytyy Keski-Maan olennot sivulta. Haluan tuosta sivusta ehdottomasti palautetta, että tiedän teenkö oikein taittaessani tekstisivuja tuolla tavalla.

Sivu sijaitsee Clinetin palvelimessa, joka on mielestäni suhteellisen nopea. Kuvagallerian kuvat tulevat muista palvelimista ja ovat ISOJA joten niiden latautuminen kestää oman aikansa. Ovat kyllä sen arvoisia!

Kaikki palaute, toiveet ja korjaukset ovat erittäin tervetulleita jotta tiedän miten kehitän sivua jatkossa!

Kirjoittaja vaihtuu tämän jälkeen Tapiosta Vesaan.

Sivut Kontuun vuonna 2005

Siirsin Tapion luvan kera sivut Kontuun vuonna 2005. Tuolloin Firefox oli uusinta uutta ja suomalaiset pystyivät olemaan ylpeitä siitä, että olimme Firefoxiin siirtymisessä maailman huippua! Internet Explorer 6 oli tuon ajan valtaselain ja maailmanlaajuisesti IE6 putosi vihdoin pois käytöstä kun YouTuben koodarit tekivät pienen salaliiton, jonka avuin Internetin kehitystä merkittävästi jarruttanut selain saatiin vihdoin häviämään ihmisten koneilta.

Kontu vuonna 2005 käytti silloista CSS-taiton huippua, eli kellutuksen väärinkäyttöä (float hack). Se oli sinänsä ikävää, mutta tuon ajan työkalut olivat vielä varsin rajoittuneet. Mikä tahansa oli kuitenkin parempi vaihtoehto kuin alkuperäinen taulukkotaitto!

Kontu 20 vuotta!

Tätä kirjoittaessani vuosi 2020 on tulossa loppusuoralleen. Kontu on todellakin ollut olemassa jo sen 20 vuotta. Muutamia vuosia takaperin tapahtui ikäviä asioita joiden vuoksi päädyin hankkimaan domainin kontu.me, koska kontu.info lakkasi toimimasta useammaksi päiväksi. Näiden muutoksien vuoksi tein kuitenkin sellaisen virheen, että en nähnyt vaivaa palauttaa vanhoja Konnun sivuja takaisin. Vihreä Lohikäärme ja Kontuwiki olivat tärkeämpiä. Tämä tarkoitti sitä, että Konnun alkuperäissisältö, Järin Möyremä, sekä Kaikkea J. R. R. Tolkienista eivät olleet enää selattavissa. Ja minulla ei tuolloin ollut jaksamista eikä aikaa panostaa.

Näinpä 20-vuotisen taipaleen kunniaksi olen nyt nähnyt vaivan palauttaa nämä sivut Internetiin nähtäville, enkä todellakaan helpoimman ja pienimmän vaivan kautta! Uudet sivut ovat teknisesti parasta mitä vuodella 2020 on tarjota, mutta tämä ei todellakaan tarkoita mitään React-höskää vaan ihan kunnon HTML:ää ja CSS:ää, sekä kevyt ripaus JavaScriptiä. Sivujen ulkoasua voi vaihtaa kätevästi ja olen nähnyt vaivaa sen eteen, että sivut toimivat hyvin laitteesta että selaimesta riippumatta kuin myös ruudunlukijalla. En toki tiedä kuinka moni näkörajoitteinen tahi sokea Tolkienia on lukenut (tai kenties oikeammin kuunnellut), mutta ainakin näitä sivuja pitäisi pystyä selailemaan ilman tyypillisimpiä ongelmia.