Hobitit – seikkailevat yläluokan tyhjäntoimittajat

taivaansusi

Kontulainen
Peter Jacksonin elokuvasta ja pintapuolisella lukemisella Tolkienin kirjoistakin saa sellaisen käsityksen, että kaikki hobitit harrastelivat taskunauriita, piipunpolttoa, mässäilyä ja vaivatonta elämää. Tämä on harha: Repunpään Reppulit olivat maalaisaateliin verrattavaa hobittiyhteiskunnan kermaa, joka Castle Howardien sijaan sattui arvostamaan enemmän maanalaisia asumuksia. Vaikka Repunpään Reppulit olivat Hobittilan ja Virranvarren vaikutusvaltaisinta ja vakavaraisinta sukua, he olivat itse asiassa nousukkaita: Bilbo oli perinyt omaisuutensa äidiltään Belladonna Tukilta, Gerontius Tukin tyttäreltä. Gerontius Tuk oli entinen thain eli päämies ja käskynhaltija, ja Tukit olivat Rankkibukien ohella koko Konnun ylivoimaisesti tärkein ja ylhäisin suku. Kuten Englannin yläluokassa myös Tukien suvussa eksentrisyys, jopa suoranainen kahjous, ei ollut tavatonta. Bilbo vältteli naisseuraa, kirjoitti runoutta, eli piintyneen poikamiehen tavoin ja testamenttasi lopulta omaisuutensa pikkuserkulleen Frodolle.

Frodo Reppuli, tuo Hobittilan oma Bertie Wooster, oli tottunut makoisaan elämään. Hänellä oli oma Jeevesinsä, Sam Gamgi, ja ystävinä joukko ihailevia kuhnuriklubilaisia. Hekään eivät olleet mitään tavanomaisia hobitteja. Meriadoc Rankkibuk oli monimiljonääri Saradoc Kullankylväjän, Bukinmaan herran, vanhin poika ja perijä. Lahopäinen Pippin oli puolestaan konnun thainin Paladin Tukin nuori tuhlaajapoika Peregrin Tuk. Tämä kolmikko ei sitten vuosikymmeniin tehnytkään muuta kuin istui klubeilla ja kievareissa maistelemassa eri olutlaatuja.

Ei ihme, että heidän menemisistään ja tulemisistaan puhuttiin, mutta heidän katoamistaan ei varsinaisesti surtu, muuten kuin siinä mielessä, että Repunpäänkin talous epäilemättä tuotti työpaikkoja välillisesti kymmenille ellei sadoille hobiteille. Bilbolla oli useita makuuhuoneita, useita vaatehuoneita, useampi ruokasali ja ennen kaikkea hyvin mukiinmenevä ruokakellari. Hobitin varastoista löytyi minä tahansa satunnaisena keskiviikkona ainakin teetä, kahvia, olutta, portteria ja punaviiniä, piippukessusta puhumattakaan.

Mutta mistä tulivat kaikki nämä hobittiylimystön viinit, kahvit, kultaiset napit, brokadikankaat ja taidokkaat korut? Hobitit eivät käsittääkseni valmistaneet itse kovinkaan monia yleellisyystuotteita. Ainoa poikkeus oli piippukessu, jota viljeltiin Eteläneljännyksessä ja josta merkittävä osa meni vientiin. Bilbon aikana hobittien pääasialliset kauppakumppanit olivat kääpiöitä. Sijaitsihan Kontu muinaisen kääpiöiden kauppatien varrella, jota pitkin Sinivuoren kääpiöt (jotka kuuluivat tulipartojen ja väkivarsien heimoihin) olivat pitäneet yhteyttä pitkäpartoihin (Durinin heimoon). Isoihin ihmisiin suhtauduttiin Konnussa vieroksuen, mutta kääpiöt olivat nähtävästi yleinen näky. Kun Thorinin seurue pelmahti Bilbon vieraaksi, he luulivat Bilboa ensimmäisenä kauppiaaksi, sillä mikään muu ei kääpiöiden mielestä voinut selittää hänen vaurauttaan.

Kääpiöillä oli muinainen, jo tuhansia vuosia jatkunut perinnäistapa, jonka mukaan he keskittyivät käymään kauppaa ja tuottamaan valmiita tuotteita, ja jättivät halveksitun maanviljelyn (ja usein myös sotimisen) muille kansoille. Kääpiökaivannot kuluttivat suuria määriä maatalouden tuotteita, ja tätä voidaan kenties pitää yhtenä selityksenä sille, miten Kontu saattoi selvitä Arthedainin kuningaskunnan romahtamisesta III 1974. Sinivuorten kääpiöt tarvitsivat mahdollisimman lähellä, hyvien liikenneyhteyksien varrella sijaitsevan ravinnontuotantoalueen. Myöhempien aikojen hobittiylimystö nousi valtaan juuri noihin aikoihin, sivilisaation romahtamista seuranneessa kaaoksessa. He rikastuivat tuhansien hobittitorppareiden selkänahasta, myymällä viljelystensä tuoton ulkomaille. Samalla he muovasivat puolituisten yhteiskunnasta sellaisen jonka me hyvin tunnemme.

Monissa muissa maissa, joissa yläluokka eli talonpoikaiston hiestä, se sentään saattoi väittää huolehtivansa rahvaan puolustuksesta. Thainin virka perityy noilta levottomilta ajoilta, jolloin hobititkin tarttuivat aseeseen, mutta Konnun yläluokka näyttää ulkoistaneen maansa puolustuksen jo hyvin varhaisessa vaiheessa ulkopuolisille. Nimellisesti siitä huolehtivat rajamiehet ja hätätilanteessa koottava hobittiväki, mutta on selvää, ettei Kontu olisi ainoana Arthedainin kuningaskunnan osana säilynyt vain omin voimin. Itse asiassa herää kysymys, vaikuttiko Konnun autonomisen hobittiläänityksen perustaminen jotenkin tuhoisasti isäntävaltioon.

Puolituiset ilmestyvät aikakirjoihin ensimmäisellä tuhatluvulla Kolmatta Aikaa. Alkujaan he olivat Anduinin ylälaaksoissa Sumuvuorten ja Synkmetsän liepeillä asuva pienikokoinen mutta sitkeä keräilijä- ja metsästäjäkansa. Kaikki hobitit olivat alunperin asuneet maankoloissa, joentörmiin kaivetuissa koloissa, ja heidän tärkein elinkeinonsa oli kalastus. Perimätiedon mukaan ihmisten lisääntyminen, maanviljelyksen leviäminen ja Synkmetsän ylle levinnyt varjo ajoi heidät pois perinteisiltä asuinsijoiltaan Sumuvuorten yli Eriadoriin, jonne he saapuivat kolmena suurena muuttoaltona. Kulkusirkkalauman tavoin tämä varastelulla ja keräilyllä elänyt pakolaisväki levittäytyi yli koko Eriadorin. Karvajalat asettuivat asumaan Arthedainiin, Briihin ja Viimavaaroille. <em>Väkevät</em> seurasivat Kohuvettä etelään ja päätyivät Cardolaniin, Tharbadin ja Mustainmaan rajoille. Vähälukuisimmat helokesit valtasivat Rhudaurin metsämaat kunnes sulautuivat muihin klaaneihin.

Arthedainin kuningaskunnan kannalta hobittien tulo oli varmaankin verrattavissa meidän maailmamme kansainvaelluksiin. Ratkaisukin oli samankaltainen. Kuningas Argeleb II luovutti vuonna III 1601 hobiteille ikiaikaisen nautintaoikeuden maahan Paasikaarten sillan länsipuolella. Alkuperäinen hobittireservaatti oli ilmeisesti vaatimattoman kokoinen, mutta hobitit lisääntyivät nopeasti ja "valtasivat kaiken maan joen ja Kaukavaarojen välillä" (Sormuksen ritarit, 22). Maa-alue kuului Arthedainin kuningaskunnan tuottavimpiin, mutta Vuosien Kirjassa on vihjeitä siitä, että Arthedainin väki oli suuresti huvennut sotien ja onnettomuuksien vuoksi, joten kenties Argeleb II:lla ei ollut vaihtoehtoja.

Arthedainin dúnedain tekivät parhaansa kotouttaakseen tulokkaat ja tehdäkseen heistä liittolaisia jatkuvaan sotaansa Angmarin noitavaltakuntaa vastaan. He opettivat hobiteille luku- ja kirjoitustaidon, käsityöt, rakennustaidon ja rahan käytön vaihdannan välineenä. Epäilemättä heiltä olivat peräisin myös kaikki ne instituutiot, joista hobitit olivat myöhemmin ylpeitä: postilaitos, rajavartiosto, käräjät ja oikeuslaitos. Arthedainin ihmiset jakoivat Konnun hallintopiireihin, mutta hobittien sukurakkauden vuoksi niiden merkitys jäi olemattomaksi. Hobittiyhteiskunta muodostui klaaneista, joiden päällikköt päättivät keskenään kaikista asioista. Sen vuoksi TSH:n prologissa voidaan sanoa, että Konnussa "oli tuskin minkäänlaista hallintoa". Suvut hoitivat enimmäkseen omat asiansa. Miten, siihen Bilbo Reppuli ei ottanut kantaa. Ehkä ei ole kaukaa haettua verrata Konnun perustajia Marchoa ja Blancoa tai Tukeja ja Ikäbukeja Corleonien ja Maranzanojen kaltaisiin "perheisiin".

Niin kauan kun kuningaskunta oli olemassa, hobitit olivat nimellisesti Arthedainin alamaisia, mutta itse asiassa heitä hallitsivat heidän omat päällikkönsä eivätkä he sekaantuneet muun maailman menoon. Sama tilanne vallitsi Länsi-Roomassa 400-luvulla, kun keisarit olivat luovuttaneet kokonaisia provinsseja germaaneille. Argeleb II:n jalot tavoitteet jäivät tyystin toteutumatta. Hobitit ottivat dúnedainilta kaiken mitä saivat, mutta eivät antaneet mitään vastapalvelukseksi. Arthedainin viimeiseen taisteluun he lähettivät jousimiehiä kuninkaan avuksi – tai niin he itse väittivät, sillä siitä ei löydy merkintää yhdessäkään ihmisten tarussa. Pohjoisen dúnedain eivät siis saaneet hobiteista minkäänlaista apua omiin ponnisteluihinsa, ja yhtä kiittämättöminä he säilyivät vuosisatojen halki, omahyväisinä ja itsetyytyväisinä, kunnes vasta Sormuksen Sodassa he joutuivat vihdoin lunastamaan paikkansa muiden arvostettujen kansakuntien joukossa.
 
Ihan veikeä teksti. Piippukessumaininta toi mieleeni sen, voisiko hobitteja siis pitää jonkinlaisina Keski-Maan huumeparoneina: myydään muille kansoille tavaraa, jonka valmistus on, jos ei salaisuus, niin ainakin niin haastavaa puuhaa etteivät muut siinä kunnolla onnistuneet. Jos aineen kysyntä oli kovaa, kauppatasetta pystyi paikkaamaan pienelläkin viennillä. Avoimeksi jää vain se, miten köyhemmillä hobiteilla oli varaa omaan kessuun. Kotitarveviljemillä?
 
Prologin mukaan hobitit olivat aina poltelleet kaikenlaisia kasveja, mutta númenorilaisten Keski-maahan tuoma galenas vain paljastui parhaimmaksi. Lievätkö siis poltelleet korvikkeita? Sormuksen Sodan lähestyessä piippukessun vienti kasvoi niin, että todellakin köyhemmillä ei enää ollut siihen varaa, tai niin ainakin Konnun puhdistuksen voi tulkita viittaavan. Lotho Säkinheimo-Reppulista tuli jonkinlainen Konnun oma capo di tutti capi, joka kartutti piippukessun myynnillä omaisuuttaan ostaen useita panimoita, kievareita, maatiloja, kessuviljelmiä ja myllyjä.

"Näpyllä oli omituisia päähänpinttymiä. Hän tahtoi omistaa itse kaiken ja sitten komennella muita. Pian kävi ilmi että hän omisti melko lailla enemmän kuin hänelle oli hyväksi, ja aina vaan hän kahmi lisää. Mistä hän sai rahaa oli arvoitus."

Uskon, että köyhemmillä puolituisilla oli varmasti jonkinlaisia kotitarveviljelmiä, ainakin Sarumanin tuloon asti.
 
Joskus aina epäilee oliko "piippuruoho" (pipe-weed) sittenkin jotain vahvempaa ainetta kuin tupakka. Huomattakoon myös hobittien mieltymys sieniin, josta ei kumma kyllä mainita enää mitään kirjan alun jälkeen. (Saattaisiko suurin osa Sormusten herran tarinaa paljastuakin isäntä Maggotilta saatujen sienien aiheuttamaksi huumetripiksi?)
 
Tästä alkaa keskustelu, joka sai alkunsa Pomppiva poni ja muut majatalot -keskustelussa. Ensimmäiset yhdeksän viestiä ovat sieltä.

Jos hiukan käytetään mielikuvitusta, niin erilaisten majatalojen ja ruokahuoneiden suuri määrä voisi selittyä Konnussa kenties vallinneella, tyypillistä esimodernia maaseutuyhteiskuntaa suuremmalla, taloudellista tehokkuutta ja vaurautta lisänneellä erikoistumisella ja työnjaolla. Hobittifarmarit eivät olisi yrittäneet olla mahdollisimman omavaraisia, vaan viljelleet kukin tiettyjä tuotteita markkinoille, ja hankkineet omaan pöytäänsä useimmat syötävät erikoistuneilta leipomoilta, meijereiltä, teurastamoilta, panimoilta, kalansavustamoilta, hillonkeittämöiltä jne. Jos tuotteet olisi tilattu kotiinkuljetuksena, niin tämä olisi antanut tekemistä postilaitokselle ja majataloille. Ruoan tuotantopaikkojen yhteydessä olisi voinut olla mahdollisuus pysähtyä syömään (eating-houses).

Jos näin ei olisi ollut, niin Bilbo ja Frodo olisivat nääntyneet nälkään. Missään ei varmaan mainita mitä he tekivät ansaitakseen elantonsa, olivatko vain perineet omaisuutensa? Ainoa, jonka ammatti mainitaan, on Sam, puutarhuri.
 
Bilbon ei tarvinnut tehdä mitään elantonsa eteen. Kuten Sormusten herran alussa sanotaan: "Bilbo oli hyvin rikas ja hyvin kummallinen". Hänen isänsä Bungo oli ollut Reppulin suvun päämies, mikä ei toki välttämättä tarkoita, että hän oli rikas, mutta ainakin Bungon puoliso Belladonna o.s. Tuk toi ilmeisesti perheeseen varoja, sillä Hobitissa todetaan Bungon rakentaneen vaimolleen Repunpään lähinnä tämän rahoilla.

Mutta viimeisen silauksen Bilbon huoletttomille poikamiehen päiville toi toki kirstullinen Smaugilta pöllittyä hynää &c. Sitähän Bilbo ei jäänyt hautomaan kuin lohikäärme, vaan käytti omaisuutensa iloisesti niin, että Samille Rivendellissä mahd. avioliittosuunnitelmia varten lahjoitettu pussillinen kultaa oli "melkein viimeinen pisara Smaugin vuosikertaa" niin kuin Bilbo sanoi.

Kuten hyvin tiedämme, Bilbo jätti omaisuutensa (mitä siitä ei ottanut mukaansa Rivendelliin) perinnöksi Frodolle. Mitä sitten tarkkaan ottaen. Tietysti kolo ja: "Frodo oli saanut paljon kaikenlaista. Ja tietenkin hänen haltuunsa jäivät kaikki arvoesineet sekä kirjat, taulut ja huonekaluja yli tarpeen. Rahasta tai jalokivistä ei kuitenkaan näkynyt vilaustakaan; yhtä penninpyörylää tai lasihelmeä ei annettu pois." Omaisuutta oli riittämiin, ajatellaanpa vaikka Bilbon synttärijuhlia vuonna 1402 kl. Siellä oli "kaksikymmentä vierasta ja useita aterioita, joilla kahlattiin ruoassa ja kylvettiin juomassa, kuten hobittien sanonta kuuluu." Kun lähdön aika alkoi koittaa, Frodon täytyi teeskennellä, että hänen rahansa olivat loppumaan päin, jotta hän saisi tekosyyn myydä Repunpää S.-R:eille. (Niin, Frodon vanhemmat lienevät myös nauttineet "vanhasta rahasta"; hänen äitinsä Esikko oli Hovin herran Gorbadoc Rankkibukin tytär.)

Ymmärtääkseni Reppulin suvun raikulipoikien yhteiskunnallista asemaa kuvaillaan yleensä termillä "landed gentry", mikä Britanniassa tarkoitti sellaista sakkia, joka saattoi elellä mukavasti maaomaisuutensa tuotolla tekemättä muuta työtä kuin hallinnoida omaisuuttaan (ellei sitten palkannut siihenkn jotakuta pehtooria).
 
Kaiken järjen mukaan Reppuleilla täytyisi olla maaomaisuutta, sillä kuinka maatalousyhteiskunnassa mikään suku voisi nouda korkeaan asemaan ilman sitä tai vaurastuessaan olla sitä hankkimatta. Toisaalta mikään ei oikein viittaa siihen, että Frodo olisi perinyt maata ainakaan merkittävästi, koska Reppulit tuntuivat elävän enemmän hupenevalla omaisuudella kuin omaisuuden vakaalla tuotolla. Jos Frodolla olisi ollut suuri maaomaisuus olisi varojen loppuminen herättynyt suurempaa kummastusta, kun hän ei kai arjessaan elellyt yltiöpäisen leveästi.

Tuli muuten mieleen, ettei Repunpään palveluskunnasta (lukuun ottamatta puutarhuria) kai mainita mitään. Vaikea kuitenkaan kuvitella, että Bilbo ja Frodo olisivat sitä yksinään huushollanneet. Ainakin Hobitissa Bilbo kuitenkin tuntuu vastaavan tarjoiluista yksin.
 
Lohikäärmevuoren perusteella Repunpäässä ei ollut palveluskuntaa ainakaan silloin, kun Bilbo vielä eli yksikseen. Hänhän tarjoilun lisäksi huolehti myös ruuan valmistamisesta, samoin tiskauksesta ja siivouksesta - kääpiöiden jäljiltä kyseisiä töitä riittikin täyttämään kahden aamiaisen välisen ajan kokonaan. Myöskään Repunpään myynnin yhteydessä ei mainita mitään palveluskunnan irtisanomisesta tai siirtymisestä Säkinheimo-Reppuleiden palvelukseen.

Magotin maatilaltakaan ei mainita lainkaan työväkeä, vaan vaikutelmaksi jää, että perhe huolehti kaikista tilan töistä itse ilman ensimmäistäkään renkiä tai piikaa. Ylipäätään tarinoista jää sellainen vaikutelma, ettei Konnussa varsinaisia palkollisia ollut - ehkä puutarhureita lukuunottamatta - oikein missään, vaan hobitit olivat tässä suhteessa hyvin itseriittoisia ja huolehtivat omin käsin tai ainakin oman perheen voimin taloistaan ja tiloistaan, mahdollisesti myös majataloistaan ja muista mahdollisista liikeyrityksistään.
 
Bilbon HoME VI:ssa nähdyn testamentin mukaan Repunpäähän kuului varsinaisen koloasumuksen ja sen irtaimiston lisäksi anneksoituja maita.

Kenties Repunpään herrat omistivat muutamia tiloja joiden viljelijät maksoivat pientä vuokraa, mutta hyväsydämisinä ja toivottoman epäkäytännöllisinä tapauksina he eivät korottaneet sitä inflaation mukana. Tai ehkä Bilbo vapautti heidät vuokrasta kokonaan pikku reissulla käytyään ja eleli siitä eteenpäin peikkojen kullalla, eikä Frodokaan hennonut sitä säädöstä muuttaa.
 
Niin, Hobitin alussa Bilbo kuvataan huolehtimassa yksin Repunpäästä. Tarussakaan ei mainita palveluskuntaa, mutta Gamgit ilmaantuvat puutarhureiksi. Repunpäässä toki tällä kertaa lähinnä käydään muutamia tärkeitä keskusteluja ja kerrotaan yleisesti muutosta ym., mutta kaikin tavoin annetaan ymmärtää Frodon asuvan yksin. Toisaalta Frodon ei kuvailla muuttoa lukuun ottamatta tekevän mitään taloustöitä joten joku muu voi hyvinkin tehdä niitä.

Muista hobiteista tiedämme lähinnä, että heillä oli suuria smialeita, joissa asui kokonaisia sukuja. Maggotista kyllä mainitaan, että illallispöytään tuli hänen kaksi poikaansa ja kolme tytärtään ja pari muuta talonväkeen kuuluvaa ynnä emäntä ja kolme vierasta eli 14 henkeä kaikkinensa. Maggotin talonväen jäsenet jäävät tuntemattomiksi, eli he voivat yhtä hyvin olla naimattomia sukulaisia kuin palkollisiakin.

Meillä on siis varsin nuukasti tietoa hobittien taloudenpidosta. Mitä hobiteista muuten tiedämme, voimme olettaa etteivät he enimmäkseen kaivanneet palvelijoita ts. tarjoilijoita. Hobitin alussa tämä korostuu ehkä myös kerronnallisista syistä. Lasten kirjaan sopii hyvin yksinasuva päähenkilö jonka mukavan joutilasta arkea yllätysvieraat sotkevat paitsi viemällä aikaa myös tuottamalla paljon lisätyötä.

Sormusten Herraan tarvittiin Frodolle palvelija matkakumppaniksi ja puutarhuri on Tolkienilta oivallinen ja hobittimainen ratkaisu kliseisen miespalvelijan tilalle. Toisaalta Sam suhtautuu Frodoon isäntänään ja on kaikin puolin uskollinen palvelija, joten tällainen luokkajako ei ole hobiteille vieras.
 
Minustakin Bilbon ja Frodon yksinasumista korostetaan niin paljon, että olisi outoa, jos heillä olisi ainakaan Repunpäässä asuvia palvelijoita, joista ei olisi mainittu.

Jos Repunpäällä oli maaomistusta, se ei tosiaan tuntunut tuottavan juurikaan tuloa. Ehkä maa oli joko vähemmän tai harvemmin tuottavaa (kuten Suomessa metsäomistus)? Tai sitten sitä oli kovin vähän.

Tiedämmekö oliko hobiteilla ylipäätään torppareita tai muita vuokraviljelijöitä? Ehkä vuokran perimistä maasta ei Konnussa pidetty soveliaana? Vai oliko Kontu sen verran harvaan asuttu, että kaikille suvuille riitti omaa viljelymaata? Konnussa tuntui olevan myös aika paljon metsää - tai ainakin Tarun alussa hobitteja sekä haltioita kulki metsässä, jonka omistajasta ei ollut puhetta (hehän tosin tarkoituksella välttivät asuttuja alueita pysyäkseen piilossa). Olikohan metsä talousmetsää, metsästysmaita vai "ylimääräistä" erämaata, jonne kuka vain yritteliäs hobitti voisi raivata peltonsa?
 
Kuulostaisi järkeenkäyvältä, että Repunpään maita hoitaisi joku muu, periaatteella" viljele minun peltojani ja pidä minut viljatuotteissa". En usko että porvarismi on ollut kovasikajuttu Konnussa, toisinsanoen kukaan ei ole pyrkinyt vaurastumaan toisen kustannuksella. Eikös sitä Hiesulin uutta myllyäkin kauhisteltu?
 
Yksi rahaan liittyvä pikkukohtaus tuli vielä vastaan: paluumatkalla Rivendellistä lähtiessä Bilbo antaa Samille pienen pussillisen kultaa. "Melkein viimeinen pisara Smaugin vuosikertaa," hän sanoi. "Siitä voi olla hyötyä, jos suunnittelet avioliittoa, Sam." Sam punastui.

Eli riittoisaa oli Ereborin-matkan nettovoitto. Antaa myös ymmärtää, että siinä välillä ei ole yhtä suuria rahoja tienattu. Ehkä Konnun maanomistajayläluokka tosiaan eli kymmenyksillä tilustensa tuotteista ja torimyynnissä saaduista pennosista, ainakin jos ei havitellut lisämaiden, myllyjen tai muiden tuotantolaitosten hankintaa.
 
Last edited:
Vai oliko Kontu sen verran harvaan asuttu, että kaikille suvuille riitti omaa viljelymaata?
Luulisi, että tuhannenneljänsadan vuoden jälkeen Konnussa oli jo niin paljon asukkaita, että kaikki hobittien menetelmillä helposti viljeltävä maa oli jo raivattu pelloksi tai laitumeksi. Bukinmaan asuttaminen kolmannen ajan vuodesta 2340 viittaa jo tarpeeseen saada lisämaata, samoin kuin neljännellä ajalla siirtolaisuus kuningas Elessarin hobiteille lahjoittamille Länsikairan alueille.

Ei tuntuisi kaukaa haetulta ajatella että kuhunkin Konnun piirikuntaan ensimmäiseksi asettunut (helokesi)suku (joiden mukaan piirikunta oli nimetty) olisi lähtökohtaisesti omistanut maan kyseisellä alueella, ja myöhemmin tulleet (sekä päällikkösuvun sivuhaarojen jälkeläiset) olisivat olleet jonkinlaisia vuokraviljelijöitä. Myöhemmin omistus olisi ehkä hajaantunut ja tiloja myyty myös ulkopuolisille. Sormusten herran prologissa (3. MIten Kontu oli järjestetty) todetaan että hobitit "olivat yleensä suurpiirteisiä, eivät ahneita vaan kohtuullisia ja tyytyväisiä", eli luokkaristiriidat eivät olleet kovin kärjistyneitä. Jos Konnussa oli "jokamiehenoikeuksia", niin ainakaan himottujen sienien poimintaan ne eivät ulottuneet.

Melko suuria varallisuuseroja joka tapauksessa oli. Prologissa (1. Hobiteista) mainitaan hobittien asumuksista että "kaikkein köyhimmät asuivat aivan alkeellisissa koloissa, tuskin kuoppaa kummemmissa, joissa oli vain yksi ikkuna tai ei sitäkään". Kenties Lothon lupaukset "oikeudenmukaisesta jaosta" ja uusista rakennuksista saivatkin aluksi enemmän vastakaikua joissakin Konnun yhteiskuntakerroksissa, kuin mitä voittajien kirjoittamassa historiassa kerrotaan? Tarinaan oltaisiin saatu hauska lisäkierre, mikäli Lotho olisi noussut pormestariksi laillisissa vaaleissa.
 
Last edited:
Luulisi, että tuhannenneljänsadan vuoden jälkeen Konnussa oli jo niin paljon asukkaita, että kaikki hobittien menetelmillä helposti viljeltävä maa oli jo raivattu pelloksi tai laitumeksi. Bukinmaan asuttaminen kolmannen ajan vuodesta 2340 viittaa jo tarpeeseen saada lisämaata, samoin kuin neljännellä ajalla siirtolaisuus kuningas Elessarin hobiteille lahjoittamille Länsikairan alueille.

Ei tuntuisi kaukaa haetulta ajatella että kuhunkin Konnun piirikuntaan ensimmäiseksi asettunut (helokesi)suku (joiden mukaan piirikunta oli nimetty) olisi lähtökohtaisesti omistanut maan kyseisellä alueella, ja myöhemmin tulleet (sekä päällikkösuvun sivuhaarojen jälkeläiset) olisivat olleet jonkinlaisia vuokraviljelijöitä. Myöhemmin omistus olisi ehkä hajaantunut ja tiloja myyty myös ulkopuolisille. Sormusten herran prologissa (3. MIten Kontu oli järjestetty) todetaan että hobitit "olivat yleensä suurpiirteisiä, eivät ahneita vaan kohtuullisia ja tyytyväisiä", eli luokkaristiriidat eivät olleet kovin kärjistyneitä. Jos Konnussa oli "jokamiehenoikeuksia", niin ainakaan himottujen sienien poimintaan ne eivät ulottuneet.

Melko suuria varallisuuseroja joka tapauksessa oli. Prologissa (1. Hobiteista) mainitaan hobittien asumuksista että "kaikkein köyhimmät asuivat aivan alkeellisissa koloissa, tuskin kuoppaa kummemmissa, joissa oli vain yksi ikkuna tai ei sitäkään". Kenties Lothon lupaukset "oikeudenmukaisesta jaosta" ja uusista rakennuksista saivatkin aluksi enemmän vastakaikua joissakin Konnun yhteiskuntakerroksissa, kuin mitä voittajien kirjoittamassa historiassa kerrotaan? Tarinaan oltaisiin saatu hauska lisäkierre, mikäli Lotho olisi noussut pormestariksi laillisissa vaaleissa.
Maakuopassa asuvien hobittien bolsevikkivallankumous? Siihen tahtiin kuin hobitit lisääntyivät niin Konnussa nähtiin pakostikin nälkää.
Vaikka Bilbo olikin suosittu köyhien keskuudessa jakamansa lohikäärmekullan ansiosta niin varmaan monet muut omistavan luokan henkilöt eivät.
 
Tolkien olisi varmasti pystynyt kuvittelemaan ja kirjoittamaan tarinan jossa (Sarumanin rahoittama) Lotho nousee Konnun pormestariksi populistisilla lupauksilla, mutta oman kertomansa mukaan Tolkien halusi välttää [ainakaan selviä] ajankohtaisia allegorioita. Sormusten herran vastaanotto olisi ehkä jakaantunut vielä poliittisinkin perustein, työväenpuolueen kannattajat olisivat kenties nähneet teoksen vielä selvemmin heidän hallintoaan vastaan tähdättynä. (Olisi kiinnostavaa tietää missä määrin tällaisen tulkinnan mahdollisuuteen kiinnitettiin huomiota kirjan ensimmäisissä kritiikeissä.)
 
Olisi rikkonut kyllä aika huolella Tolkienin hyvä vastaan paha-yleisasetelman tuoden liikaa harmaansävyjä kertomukseen. Nythän Frodo pelasti Konnun tulevaisuuden kieltämällä tappamasta kääntyneitä hobitteja mutta suurempi vastakkainasettelu kuten gulagit ja joukkoteloitukset olisivat heittäneet varjon koko Konnun tulevaisuudelle ja siten tuoneet koko kirjasarjan ulos sadun maailmasta.
 
Ylös