Jäikö Keski-Maahan haltioita?

Jaamar

Hyykäärme
Vastuuhenkilö
Konnavahti
Eli lähtivätkö kaikki haltiat Keski-Maasta? Toki Arwenia lukuunottamatta. Monet lähtivät, mutta menivätkö kaikki? Mitä tapahtui metsähaltioille? Lähtivätkö kaikki Rivendelin haltiat? Entäs Lòrienin? Jos joku jäi niin mitä hänelle mahtoi tapahtua? Entä onko tällaisia haltioita mainittu missään nimeltä?

Ja jatkokysymyksenä, että menivätkö myös metsähaltiat samoilla laivoilla muiden kanssa?
Ja mitenkäs kävi ns. pimentohaltioiden kanssa? Oliko heitä enää kolmannella ajalla tai sen jälkeen?
 
Miun tietääkseni Lórienista lähtivät kaikki.
TSH-liitteissä ainakin luki, että Aragornin kuoleman jälkeen Arwen meni Lórieniin ja eli siellä yksin kunnes kuoli. Tai jotain siihen suuntaan. Ja miulle tuli sellanen mielikuva, että siellä ei ketään ollut.
 
Pitäisi varmaan lukea liitteitä ahkerammin. Mutta olen aika laiska harrastamaan sellaista, vaikka siellä olisi paljon mielenkiintoista asiaa.
Kellään tietoa noista muista haltioista?
 
Arwenin kuolemaa, sanotaan viimeiseksi maininnaksi haltioista Keski-Maassa. Mutta vain täytyy huomata, että sitä sanotaan vain maininnaksi. Arwenhan myös itse sanoo "Aragornin ja Arwenin -tarussa", ettei ole enää ketään, joka veisi hänet Amanin autuuteen, valinta oli tehty, paluuta ei ollut. Arwenin kuoleman aikoihin siis ei ainakaan enää ollut haltioita, jotka olisivat halunneet palata/lähteä ensimmäistä kertaa länteen, Amanin autuuteen pitkin Suoraa Tietä.

Tiedämme kuitenkin, että ainakin Vihermetsän haltioita (ja Avaria) ei koskenut niinkään vielä Neljännen Ajan alkutaipaleilla eldaria rasittanut väsymys ja länsikaipuu (tästähän Legolaskin vihjailee). Siis miksipäs ei Vihermetsässä haltioiden laulu raikunut vielä pitkään Neljännelle Ajalle. Kuten TSH sanoo Galadrielin lähtöä seuraneessa kommentissa: "Vihermetsässä asuivat salohaltiat kaikessa rauhassa, mutta Lórienissa viipyi murhemielellä vain pieni osa sen aikaisemmasta asujaimistosta, eikä Caras Galadhonilla enää valo loistanut eikä soitto kaikunut."

Ja jos noita haltioita vielä Keski-Maahan jäi (kenties Aikojen päähän saakka), heille luultavimmin tapahtui haipuminen menneisyyden varjoiksi. Kuten Tik sen asian hyvin ilmaisee:

Tik sanoi:
Toki loppujen lopuksi haltiat haipuivat Neljännen Ajan edetessä ja vaihtuessa Viidenneksi ja Kuudenneksi. Eihän heidän ruumiinsakaan enää pystynyt täysin pidättelemään henkeä sisällään. Vaikka haltioita olisi vielä tänäänkin runsaasti jäljellä, me tuskin heitä näkisimme, sillä jo Kolmannen Ajan lopussa, kun Galadriel seurueineen kotimatkalla Gondorista ja Rohanista istui keskustelemassa illan viiletessä, "jos joku matkamies olisi kulkenut siitä ohi, ei hän olisi nähnyt tai kuullut juuri mitään; hän olisi ollut näkevinään vain kiveen hakattuja harmaita hahmoja, unohdettuja muistomerkkejä asumattomilla mailla." (Kuninkaan paluu, luku VI/6, s. 853 Kaapuhemmopainos).

HoME:sta löytyy myös pätkä, joka todistanee, että jos Keski-Maahan haltioita jäi, heistä tuli "haamuja", muistoja menneisyydestä. Tässäpäs se ihan näin lukaistavaksi teille englanninkielen taitoisille. Huomio, että tekstin kaikki oikeudet kuuluvat J.R.R. Tolkienin perikunnalle ja C. Tolkienille (kyseinen pätkä löytyy HoME X:stä s. 427, ainakin omasta löysäkantisesta HarperCollinsistani):

Morgoth's Ring sanoi:
On the earth Quendi suffered no sickness, and the health of their bodies was supported by the might of the longeval fëar. But their bodies, being of the stuff of Arda, were nonetheless not so enduring as their spirits; for the longevity of the Quendi was derived primarily from their fëar, whose nature or 'doom' was to abide in Arda until its end. Therefore, after the vitality of the hröa was expended in achieving full grwoth, it began to weaken or grow weary. Very slowly indeed, but to all the Quendi perceptibly. For a while it would be fortified and maintained by its indwelling fëa, and then its vitality would begin to ebb, and its desire for physical life and joy in it would pass ever more swiftly away. Then the Elf would begin (as they say now, for these things did not fully appear in the Elder Days) to 'fade', until the fëa as it were consumed the hröa until it remained only in the love and memory of the spirit that had inhabited it.

But in Aman, since its blessing descended upon the hröar of the Eldar, as upon all other bodies, the hröar aged only apace with the fëar, and the Eldar that remained in the Blessed Realm endured in full maturity and in undimmed power of body and spirit conjoined for ages beyond our mortal comprehension.
 
Oma mielikuvani on että Elrond Puolihaltia jäi Rivendelliin ja eli siellä kunnes lähti Kuolemattomille Maille, ellei muistini vallan temppuile.:) (Kirppuviesthän tämä on, mutta olkoon.)
 
Elrondin kohtalossa ei liene mitään kiistanalaista, ihan perus-Tarusta voi tarkastaa että hän seilasi yhdessä Frodon, Gandalfin, Galadrielin jne kanssa Länteen.
Tulkinnanvaraisempaa on sitten mm. Celebornin, Elladanin, Elrohirin ja monen muun kohtalo.
 
Itse olen ymmärtänyt lukemastani, että Arwen oli ainoa haltia joka jäi Keski-Maahan? Tämä siis korostaisi sitä oletusta, että Celeborn, Elladan, Elrohirin ja muidenkin kohtalona on ollut lähteä Kuolemattomille maille.

Itseasiassa olen jäänyt miettimään sitä, että mikä sai elokuvan tekijät lisäämään Celebornin - Frodon, Gandalfin, Galadrielin ja Elrondin matkaan. Jollen ole oikeasti hypännyt monia sivuja läpi, niin siinä tapauksessa Celeborn ei lähteny vielä vaimonsa mukana Kuolemattomille maille.
 
Kuten Henane sanoikin, Arwen oli luultavasti ainakin viimeisimpiä eldarin edustajia Suoran Tien tällä puolen. Avaristahan toki ei voi saada minkäänlaista varmuutta ja olettavinta varmaan lie, että kaikki kyseisestä sukukunnasta ei länteen lähtenyt - ei ne sinne alunperinkään tahtoneet ja hyvin oletettavasti olivat myöhemminkin, vähälukuisiina kenties, hajanainen ryhmä vailla johtajia ja vailla tarpeita.

Celeborn kyllä jäi, ainakin joksikin aikaa, Keski-Maahan ja poistui vasta Neljännellä Ajalla, joskin en ole aivan varma sanotaanko missään suoraan minä vuonna Celeborn otti pitkät ja häipyi. Oli se kuitenkin ennen Arwenin tuloa Lórieniin, Tarukin sanoo:

Taru Sormusten Herrasta sanoi:
Mutta Arwen lähti talosta [...] ja tuli Lórienin maahan ja asui siellä yksin kuihtuvien puiden alla aina talven tuloon saakka. Galadriel oli mennyt ja Celeborn oli poissa, ja maa oli äänetön.

Sanotaanpa vaikka, että henkilökohtaisesti varmaan toivon Tolkienin ajatelleen muutaman haltian jääneen vaeltamaan Keski-Maan kamaria, niin että vielä nykyäänkin jossakin eläisi yksinään haltia - varjo entisestään, mutta silti haltia, johon onnekas kulkija voisi törmätä alla tähtisen taivaan. :roll:
 
Tolkienin ajatus kuitenkin oli, että haltiat lähtivät ja koitti ihmisten aika. Siis kaikki suurhaltiat lähtivät, näin saadaan kunnolla traaginen ja surullinen loppu. Sellainen ajatus, että osa haltioista haipui Keskimaahan, on vähän keskenjäänyt. Halutaan kaiken kauniin olevan poissa, muttei lopulta pystytäkkään päättämään tarinaa niin, vaan toivotaan ettei niin ole. Kuitenkin koko mytologia on vienyt sitä kohden. Tuskin Tolkien on siis jättänyt mytologiansa juonta viimeisessä vaiheessa tyngäksi.
 
Olisiko parempi ilmaus, että muut kansat (siis nimenomaan muut kansat, ei pelkästään haltiat) haipuivat ja ihmisten valta alkoi - ne muut olivat kyllä yhä siellä, kääpiöt ja hobitit, kenties haltiatkin, mutta ihmisten näkymättömissä ja ulottumattomissa, kuitenkin lähellä, mutta silti niin kaukana? Käytännössähän haltioiden historia oli ollut laskusuhdanteista aina ihmisen heräämisestä lähtien Ensimmäisellä Ajalla ja eikö "varjoksi muuntuminen" ole myöskin jonkinlaista haipumista?

Tavallaan olen aina puoltanut henkilökohtaiset spekulointini ylhäällä lainaamaani HoMEn pätkään, joka ilmaisee mitä haltioille kävisi, jos niitä Suuren Meren tälle puolen jäisi. Eldarin lähdöstä kokonaisuudessaan voidaan, ainakin perjaateessa, olla täysin varmoja, mutta mitäpä me tiedämme avarista, jotka oikeastaan tekivät niinkuin Eru suunnitelmissaan tahtoi - eldar se väärin teki, kun lähti Amaniin, vaan silti oikein tehnyt avari painui unohduksen syviin vesiin? Muistaakseni aiheesta keskusteltiinkin joskus jossakin viestiketjussa, mutta kuollaksenikaan muista nyt missä.

Ehkäpä tämä on vaan niitä asioita, joista jokaisella on oma näkökulmansa ja yhtä "oikeaa" vaihtoehtoa ei ole - ainakaan meille asti välittyneenä? Saatan toki olla hiukan harhaoppinen, kuten niin monta kertaa aiemminkin. :grin:
 
Yritin etsiä Silmarillionista, mutta en löytänyt. Muistaakseni avarista suurin osa joutui Melkorin vallan alle, joten he olisivat näin hävinneet kanasan olemasta ja olisivat tulleet örkeiksi. Juuri örkit ja kääpiöt ja kaikki "muut kansat" ovat ongelmallisia. Ihmisillä on kuoleman kohtalo ja Ardan jättäminen, ja haltioilla on ikuisen elämisen ja Mandosin salien kohtalo. Mutta ne muut eivät kuulu oikein minnenkään ja niiden kohtalo toisaalta historian edetessä ja toisaalta kuoleman jälkeen on jäänyt epäselväksi.
 
Kääpiöthän ainakin itse uskoivat, että Aulë oli heille varannut oman "paikkansa" Mandosin saleissa, jonne he kaikki kokoontuisivat kuolemansa jälkeen ja Dagor Dagorathin jälkeen auttaisivat Aulëa uuden maailman luomisessa. Hobitit voiis ohittaa sillä olankohautuksella, että lukeutuvat ihmissukuun, mutta miten vaan, siltikin esim. enteistä ja örkeistä on vaikea sanoa mitään varmaa. Onhan noita aiheita puitu useampaankin otteeseen ympäri Käärmettä, mutta örkkien sijoittaminen tähän sykliin oli itselleen Tolkienillekkin vaikeaa, kun pohti jo, olisivatko örkit sittenkin tulleet turmeltuneista ihmisistä.

Mitä avariin taas tulee, voin vain todeta, että tietoni siltä alueelta on varsin hatarat. Muistelisin, ettei missään suoraan sanota missä määrin haltioita muuttui örkeiksi tai missä määrin avaria oli Kolmannella Ajalla, mutta sen nyt voin todeta (jaksamatta kaivella lähdemateriaaleja esiin), että avaria oli määrällisesti ihan mukavasti, ainakin alunperin, miten lie sitten myöhemmin.

Itsekkin kyllä miellän, että alkuperäiset örkit syntyivät avarista ja Amaniin saapumattomasta eldarsta (esim. nandor), vaan oman muistini (ja käsitykseni) mukaan mitään kovin tarkkoja määriä, kuinka paljon kustakin on örkeiksi muuttunut, ei ole annettu. Ehkäpä siinä on se reikä, johon saa ympättyä käsitykseni avarin olemassaolosta vielä nykypäivänä?

Täytyypi tarkistaa, mitä tietoja avarista HoME:t ja Silma antaa, sitä ennen ei uskalla sanoa mitään varmaa. :grin:
 
Ylös