Ingress

Sama juttu täällä. Minulla ei ole tuhattakaan pistettä kasassa ja useimmista pikkukentistä saa sen yhden hikisen pisteen. Kantsii vierailla naapurikaupungeissa farmaamassa avaimia omasta kaupungista katsoen lähimmistä portaaleista ja vetää sitten omilta hoodeilta linkkejä sinne. Tietty pitää ensin varmistaa piireistä, etteivät linkit ole kenenkään isompien suunnitelmien tiellä. Vastapuolen suunnitelmia sen sijaan saa haitata niin paljon kuin pystyy.
 
Jahuu, tänään tuli kymmenes taso täyteen! Sitten kun minusta tulee rikas ja kuuluisa, asetutan kyseisen paikan talon seinään asianmukaisen kyltin. Seuraavalta tasolta uupuu pari miljoonaa pistettä ja yhden hopean kirkastuminen kullaksi, mikä nolosti onnistuu liiankin helposti häkkäämällä ainakin kerran vuorokaudessa seuraavien 28 päivän aikana. Onneksi sentään pisteiden keräämiseen menee aikansa, ettei tule fiilistä, että on vapaamatkustajana. Paikallinen smurffi on hyperaktiivinen ja alkaa pikku hiljaa lisätä resoja portaaleihinsa, kenties jopa linkittäen niitä. Niinpä luvassa on tasainen pistevuo tehden niitä juttuja mitä haluan, eli väsäillä kivoja kenttiä. En murehdi koko kaupungin tilanteesta, kun en ainoa omani puoleni edustaja ole täällä.

Persepolis-anomalia tulee Suomeenkin kesällä. Se aiottiin pitää Turussa, mutta siirrettiin sitten Helsinkiin ajankohdasta johtuen. Hämmästyttävän vähäistä paikallistuntemusta osoittaen päiväksi määrättiin juhannuspäivä, jolloin Turku on aivan kuollut ja Helsinkikin henkitoreissaan. Voisin osallistua tapahtumaan viettäen hyvin erikoisen juhannuksen.
 
Viime keskiviikkona tapahtui jotain, mikä yllätti, vaikka olenkin olettanut sen tapahtuvan ennemmin tai myöhemmin. Olin juuri kiireellä tuhoamassa resonaattoreita viimeiseltä vihollisportaalilta, jolle vielä ehdin ennen kuin piti syöksyä taas hakemaan kuopus tanssitunniltaan, kun luokseni käveli parrakas mieshenkilö, totesi, että "Sä oot varmaan Kuukivi" ja esittäytyi omalla agenttinimellään. Ehdittiin pieni hetki jutella, ennen kuin minun oli pakko sumahtaa tanssikoululle jälkeläistäni noutamaan ja jättää kyseinen vihollisagentti korjailemaan resonaattorinsa taas kuntoon =)
 
Kuun ekan lauantain kunniaksi kaikista pisteitä ansaitsevista toimista saa 50% ylimääräisiä pisteitä ja häkätessä Ultra Strikejä kaksinverroin normaalia enemmän. Niistä on hyötyä erityisesti kilpien pudottamisessa portaaleista ennen resoja vastaan hyökkäämistä. Pelasin eilen ihan hulluna ja tänäänkin puolihulluna. Olen kohta puolivälissä matkalla seuraavalle tasolle. Kävin viime viikonloppuna Jyväskylässä saaden paikallisen huippupelaaja ymyn seurakseni häkkäyskierrokselle. Keskiviikkona menen Tampereelle ja kukaan ei ole vielä ilmoittautunut alkuasukasoppaaksi, mutta ei se mitään. Olen jo katsonut kartalta sopivan kävelykierroksen portaalilta toiselle. Pari tehtävääkin voin matkan varrella suorittaa. Seudut ovat samoja joihin Tampereen vuosinani tykästyin. Ainoastaan Laukontori jää väliin.
 
Toinen Ingress-kontakti muodostettu Ropeconin yhteydessä: tapasin oman puolen pelaajan, jolla on AP:tä vaatimattomat 30 000 000 ja rapiat päälle. Jälleen kerran tapaaminen oli puhdas sattuma: lauantaina conista kotiutuessani istuin bussissa Ingress auki kytäten mahdollisuuksia drive-by-hackingiin, kun käytävän toisella puolella istunut mieshenkilö ilmeisesti kiinnitti huomionsa kännykkäkuoreni valaistuneeseen symboliin ja heittäytyi juttusille. Alkaa tuntua siltä kuin kuuluisi johonkin salaseuraan - tai olisi oikeasti agentti ;)
 
Tänään meitä agentteja kokoontui kolmen verran kaupan pihalle, joskin aika suunnitellusti. Olin Lahdessa farmaamassa – sen keskustaan on ilmestynyt useamman kasiportaalin farmi ja roinani olivat päässeet pahan kerran vähenemään. Niinpä käytin ylityövapaapäiväni farmireissulle. Kerroin Hangoutissa sijaintini ja nämä kaksi sammakkoa kurvasivat paikalle. Sain heiltä monta resoa ja pommia. Vastalahjaksi annoin heille muutaman avaimen heinolalaiseen portaaliin, jota paikallinen smurffi ei henno ampua alas, koska siitä lähtevä linkki blokkaa tehokkaasti yritykset saada koko kaupunki sammalpeitteen alle. Luovutin myös kaikki AXA-kilpeni, koska en aiokaan osallistua Juhannussimaan, joka myös Persepoliksena tunnetaan. Tapahtuman kamavaatimukset hirvittävät minua.

Nousin toissapäivänä yhdennelletoista tasolle lempiportaalieni luona Dorkin puistossa. Jotta saisin kahdennentoista danin vihreän vyön, joudun kirkastamaan kaksi hopeista mitalia kultaisiksi 2,4 miljoonan pisteen haalimisen lisäksi. Se onnistunee nopeimmin glyphaamalla ja uniikkikapturoimisella. En ole yhtään tykännyt sellaisista pelaajista, jotka napsivat valtavasti portaaleja vallaten ne vain yhdellä kasiresolla, mutta nyt minusta taitaa tulla samanlainen. Pommeja olisi tällä hetkellä riittävästi sellaiseen yritykseen, joskin kuutioita on hintsusti.
 
Olen edelleen yhdennellätoista tasolla. Suhtauduin vähättelevästi ajatukseen 11-kuopasta, mutta se näyttää olevan todellisuutta. Pisteitä minulla on melkein tarpeeksi, mutta yksi mitali odottaa yhä kirkastumistaan. Lähdin Tukholmaan pelaamaan (ekaa kertaa kävelin SF Bokhandelnista ulos ilman ostoksia) suurin odotuksin, mutta reissun jälkeen havaitsin, että pitäisi tehdä toinen samanlainen matka, jotta saisin uusien portaalien häkkäämis- ja valloittamismitalit kultaisiksi. Tallinnaan seuraavaksi? Ei taida budjetti taipua sellaiseen reissailuun. Onneksi pelifirma on nopeuttanut uusien portaalien käsittelemistä ja niitä on ilmestynyt valtavasti lisää pitkin Suomea. Kotikaupungissanikin on monta kymmentä uutta portaalia. Eilen kävin noin viidentoista luona ja osan sain vallattua. Yksi luontopolku pitää kävellä uudestaan päästä päähän, sillä sen varrelle on ilmestynyt upouusia kohteita. Voisin ehdottaa kaupungin matkailuviranomaisille erityistä opasta Ingress-pelaajille; minne mennä, hienoja nähtävyyksiä portaalien tienoilla ja sen sellaista.

Eilinen yritykseni saada sohvaportaali epäonnistui surkeasti, kun yöllä oli tullut hylsy: väestönsuojan hätäpoistumistie ei kelvannut portaaliksi nimellä Bomb Shelter Hatch. Eräs toinen portaali sen sijaan hyväksyttiin ja olen siitä iloinen. Kerronpa sen löytymisestä tässä hieman tarkemmin. Kaupungin laitamilla sijaitsee paikka nimeltä Hevossaari. Se on kaavoitettu teollisuusalueeksi, mutta enimmäkseen se on luonnontilaista ryteikköä ja metsää. Saaren kautta kulkee tie Vasikkasaaren siirtolapuutarhaan, jossa appivanhemmillani on mökki. Kävin siellä poikkeuksellisesti pyörällä tässä alkukesästä ja kun tulin takaisinpäin, mieleeni juolahti ajaa yhden sivutien päähän katsomaan, mitä sieltä löytyy. Siellä odotti jonkin firman alue kaksine nostureineen ja keskeneräisine rakennustyömaineen. Portilla oli kaksi hienoa betonista porttipylvästä. Otin toisesta kuvan ja ehdotin sitä portaaliksi nimellä Graphic Concrete. Se hyväksyttiin. Eilen nappasin kuvan toisesta pylväästä, mutta ilmoitin sen sijainniksi aivan toisen paikan hyvän matkaa ensimmäisestä portaalista. Viime yönä se hyväksyttiin nimellä Graphic Concrete #2. Kyse saattaa olla betonielementtejä valmistavasta firmasta, jonka keskeneräiset rakennustyömaat ovat jonkinlaisia testialueita.

Tämän kuun ensimmäisenä lauantaina osallistuin FS-tapahtumaan Lahdessa. First Saturday on pyhitetty kautta maailman päiväksi, jolloin Ingress-agentit kokoontuvat yhteen ja kilpailevat osapuolittain pisteistä ja levelöitymisestä. Veteraanit neuvovat nuoria agentteja. Minä sain peräti kolme nuijapäätä opastettavikseni: nuoren naisen, hänen samanikäisen kaverinsa ja tämän pyörätuolia työntävän avustajan. He kaappasivat portaaleja ja minä nostin niiden resonaattoreita. Tarvittaessa pommitin portaaleja alas. Pyörätuoli rajoitti kulkemista, emmekä saaneet kovinkaan paljon pisteitä yhdessä. Kiva silti oli pelata niin. Aivan lopuksi sain vielä aikaan eeppisen taistelun smurffiryhmän kanssa; he yrittivät hajottaa portaaleitani, joihin lisäsin resoja sitä mukaa kuin niitä ammuttiin alas.
 
Last edited:
Jostain syystä minun portaaliehdotukseni eivät menneet läpi kumpikaan. Toinen on sisällissodan aikainen hautamuistomerkki, johon kuuluu itse haudan ja hautakiven lisäksi komea portaikko ja rauta-aita sekä paikan historiasta kertova kyltti, toinen puolestaan ikivanha rajakivi. En ihan ymmärrä, miksei niitä hyväksytty, kun toisaalta lähitienoilta löytyy kaikenmaailman sillanalusgraffiteja, jotka kyllä ovat portaaleja.
 
Minulta hyväksyttiin yhden luontopolun opastustaulu mutta hylättiin muun muassa Alvar Aallon suunnitteleman talon seinämaalaus, mikä tuntuu oudolta. Oletan että syy on siinä että itse talokin on portaali ja ne tulisivat liian lähekkäin tai jotain.
 
Kahdestoista taso on todellisuutta. Kävin viime viikon lauantaina Mikkelissä ja enoni kuskasi minua portaalirykelmältä toiselle, vaikka häntä aluksi kauhistuttikin ajatus kaupungin vanhimman rakennuksen räjäyttämisestä edes virtuaalisesti. Ehdotin pariakymmentä uutta portaalia ja suurin osa niistä hyväksyttiin. Siellä oli aivan selkeitä portaalin paikkoja ehdottamatta, kuten leikkipuiston kyltti, erikoisempi leikkiteline ja voimailutelineet. Nyt siellä on kolme uutta portaalia. Paikallinen toiminta taitaa olla jähmeää puolin ja toisin. Perjantaina kävin Helsingissä kokouksessa ja minulla oli noin tunti aikaa etsiä portaaleja, joita en ollut aiemmin häkännyt. Löysin niitä erityisesti Hietaniemen hautausmaalta. Jylhä paikka, pitää käydä toistekin. Ehdin viimeiseen bussiin juuri ja juuri juoksematta. Häkkäyksiä tarvittiin vielä nelisenkymmentä kappaletta ja hain ne tänään Vierumäeltä. Pyörämatka oli tehdä minusta selvää. Matkalla tuhosin smurffien kasiportaaleja kymmenisen kappaletta. Heikäläiset olivat yön pimeinä tunteina tehneet niitä runsaasti ympäristöön ja nämä sijaitsivat niin syrjässä, ettei niistä olisi minulle iloa tulevaisuudessa. Niinpä tein niistä selvää kokeillakseni, kuinka helposti pystyn siihen. Ensimmäiset viisi olivat helpompia, koska sain tuhottua niiden suojat ensin ultrilla, mutta seuraavat viisi vain pommitin nurin ja menetin paljon energiakuutioita prosessin aikana. Iltapäivällä kiersin portaalilta toiselle täydentäen varastojani pommittaen niitä vain satunnaisesti tervehdyksenomaisesti. Menossa oli kaupungin suurimmat kesätapahtumat ja rantapuisto pullisteli väkeä.

Jotkut vertaavat ingressaamista sodankäyntiin, mutta minusta se on huonoa filosofointia. Sodassa vastustaja pyritään tuhoamaan ja jos siinä onnistuu Ingressissä (vastapuoli turhautuu niin pahasti, että lopettaa pelaamisen), niin edessä on todella tylsiä aikoja, kun portaaleja ei pääse nostamaan uudelleen ennen kuin ne tuhoutuvat noin viikossa itsestään. Pidän tätä pikemminkin metsästämisenä, koska varon nujertamasta vastustajiani liian perusteellisesti. Savannin petoeläimet valitsevat ruohonsyöjien laumoista heikoimmat yksilöt ja juuri niin teen portaalien kanssa, jollei minulla ole loputtomasti aikaa ja pommeja. Ennen kaikkea tämä on pelaamista ja sillä voi luoda itselleen niin kettumaisen maineen kuin haluaa. En tiedä, mitä vastapuolen leirissä minusta puhutaan, mutta olen comm-viesteissä yrittänyt esittää hieman höpsähtänyttä alinomaisine Star Wars -viittauksineni. Harmiton höpsö on ok maineena.
 
Itselläni on ingress, mutta en juuri pelaa, vaikka tämä Leppävaaran tienoo onkin melko täynnä portaaleja. Taustatarinan antamilla perusteilla voisin oikeastaan mennä kummalle puolelle vain, mutta olen Resistancella, koska iskä pelaa myös ja sillä sain häneltä jelppiä aluksi.
 
Olen jonkinmoisen hiljaiselokauden jälkeen pyrkinyt taas vähän aktivoitumaan Ingress-rintamalla. Kasitasoon on vielä paljon matkaa, mutta yksi askel lisää siihen suuntaan tuli otettua tänäkin aamuna, kun valtasin työpaikan lähelle päiväkodin leikkipaikalle ilmestyneen portaalin. Olen alkanut kulkea eri reittiä pysäkiltä töihin sen portaalin takia, mutta kyllä taas tänä aamuna mietin, tekeekö joku lapsiaan vähän vaille seitsemän päiväkotiin tuovista vanhemmista vielä jossain vaiheessa poliisille ilmoituksen epäilyttävästä naisihmisestä, joka aina aamuisin hengailee päiväkodin piha-aidan tuntumassa kännykäänsä näpräten.

Mitä tulee kanssapelaajiin, muutama päivä sitten kävi ilmi, että meidän kuorossamme on useampikin ingressisti, joskin useimmat ovat vasta aloittaneet pelaamisen. Mutta ne melkein kaikki pelaavat Resistancen puolella. Minä laulan ilmeisesti smurffikuorossa O_o
 
Sain melkein kotiportaalin! Se on suuri hetki ingressaajan uralla. Sohvaportaali olisi ollut vielä hienompi, mutta kotitaloni nurkan väestönsuojan luukku ei kelvannut portaaliksi, eikä myöskään tietöiden vuoksi pystytetty aita. Kerrostalotontin toisessa päässä seisova neljän hengen katettu pihakeinu ei mennyt ensimmäisellä yrittämällä läpi nimellä Swing, mutta Gazebo kelpasi Niantecin portaalibotille. Itse portaalin keskipiste sijaitsee aivan tontin rajan ulkopuolella kaupungin joutomaalla.

Pelaamiseni on ollut rennompaa viime aikoina, kun ei ole ollut tarvetta haalia pakonomaisesti suorituksia. Seuraava mitalini kirkastuu hyvää vauhtia yhdessä pistesaldon kanssa ja voin keskittyä itseäni miellyttävään pelityyliin eli pienien kenttäryppäiden tekemiseen. Maanantaina tein päivämatkan huomattavasti sinertyneeseen Lahteen ja pistin ranttaliksi. Menetin kaikki pommini ja useimmat resoni, mutta sain 240k pistettä. Kamavaraston kerryttämistä on haitannut paikallisten pelaajien nokkapokka, jonka vuoksi työmatkani varrella sijainnut kasifarmi lanattiin ja joudun hakemaan tavarani kauempaa. Kiersin aamulla töihin rantapuiston kautta ja olihan se mukava kokemus, varsinkin kun ulompana puistossa ei ollut ketään muuta. Saatoin mutista rauhassa glypheja: "AA - resistance - suoja - oikea jousi - destiny."
 
Vaikka en ole vähään aikaan pelannut aktiivisesti (pelkään uppoutuvani peliin liikaakin kun pitäisi saada juttuja tehdyksi), muistan miten hassuja muistisääntöjä glypheille kehitin. "Leija vasen, leija oikea, laajakuva, pöytä, leikattu pyramidi" Tokihan glyphien "oikeatkin" merkitykset olisivat auttaneet muistamaan ne, mutta en jaksanut etsiä glyph-listaa verkosta, vaikka sellaisiakin varmasti helpolla löytyy.
 
Minulla on kans vastaavia: "vasen viisari, oikea timantti, kuppi, uimalasit, keinutuoli, salama, vene...". Toki niitä oikeitakin merkityksiä oppii vähitellen, kun samat glyphit toistuvat, ja vähänkö on sitten osaava olo, kun pystyy välillä ensin lukemaan koko lauseen sitä mukaa kuin glyphit napsuvat näytölle ja sitten sujuvasti toistamaan sen kirjoittamalla.

Verkosta löytyvää glyphilistaakin olen kyllä lukenut, mutta en minä sitä tuhotonta merkkimäärä sillä lailla opi. Käytännön glyphaus on ainoa toimivaksi kokemani opettelukeino.
 
Heh, muuten, tässä tänään kun istuin bussissa, hackailin samalla portaaleita. Ei siinä mitään, mutta kun satuin saamaan ADA:n yhdestä portaalista...
 
Minulta on hyväksytty ensimmäinen portaaliehdotus! =)

Mario käy koristreeneissä eri kouluilla pitkin Länsi-Vantaata, ja yhden pihassa on pieni amfiteatteri, joka on niin ilmeinen portaalipaikka, että pitihän sitä ehdottaa. Ja se hyväksyttiin! Hurraa! Nyt voi ingressoida ajankuluksi aina, kun mukelo pitää hakea kyseiseltä koululta. (Ei sillä, etteikö siitä amfiteatterista olisi ollut ajanvietteeksi tähänkin asti, koska se on rakennettu oikein: kun menee pyöreän "näyttämön" keskelle ja puhuu tai laulaa, teatterin rakenne vahvistaa äänen, mikä on tosi hauskaa.)
 
Nyt kahta kuukautta myöhemmin olen saavuttanut kolmannentoista tason. Mitalit minulla on jo plakkarissa seuraavaa tasoa varten, joten sinne on "vain" viisi miljoonaa pistettä matkaa. Peliä tuntemattomien tiedoksi se, että "Recharge"-nappulaa älypuhelimen ruudulla tökkäämällä saa 10 pistettä, eli saisin tehdä sen puoli miljoonaa kertaa ansaitakseni tarpeeksi pisteitä. Onneksi on nopeampia ja ennen kaikkea mielenkiintoisempia tapoja tahkoa pisteitä.

Peli on viime aikoina muuttunut sikäli, että portaalien ehdottaminen on tauolla ehdotusten käsittelyn kuormittavuuden vuoksi. Piakkoin peliin odotetaan erityisiä avainkapseleita, joiden sisältö ei kasvata esineiden kokonaismäärää. Tulevaisuudessa julkistettava ingressmäinen peli Pokémon Go on lisännyt mielenkiintoa Ingressiä kohtaan ja uusia pelaajia on ilmaantunut tavallista enemmän.

Eräs smurffi asuu lähellä kotiani ja hän ylsi hiljattain kasitasolle. Sen kunniaksi lamppasin hänen kotiportaalinsa: kaappasin sen, täytin kaikki neljä modipaikkaa Link Amp -modeilla (otin poikani luurin mukaani kahden modin asettamista varten) ja muutin portaalin väriä. Nyt hänellä on kotiportaalina modeiltaan täysin hyödytön tapaus, paitsi jos hän aikoo lähettää siitä linkkejä usean tuhannen kilometrin päähän.
 
Hitsi, eihän tämä ole enää normaalia ollenkaan että minä lähden kävelylenkille vapaaehtoisesti vapaailtana ja vielä vesisateeseen... Mutta katsotaan miten aktiivisesti Ingress-polku lähtee kulkemaan [22]
 
Last edited:
Peliä tuntemattomien tiedoksi se, että "Recharge"-nappulaa älypuhelimen ruudulla tökkäämällä saa 10 pistettä, eli saisin tehdä sen puoli miljoonaa kertaa ansaitakseni tarpeeksi pisteitä. Onneksi on nopeampia ja ennen kaikkea mielenkiintoisempia tapoja tahkoa pisteitä.

Koskiko se tuplaus näitäkin pisteitä? Ainakin olen koko ajan saanut 20 pistettä.

Noin puolisentoista viikkoa agenttielämää takana ja olen nelostason operatiivi. Matkaa viidenteen tasoon on 30000 pisteen verran. Pidän sitä kohtuullisen hyvänä suorituksena, sillä kotikunnassani on suhteellisen vähän portaaleja eikä minulla ole autoa. Tosin tänään tehty Oulun reissu auttoi asiaa huimasti - ei sillä että kolmostason operatiivista olisi kauheasti haittaa ollut ylempien tasojen portaaleille, mutta muutama vaihtoi kuitenkin väriä ja tyhjillään oleviakin löytyi kohtuullisen mukava määrä! Matkaseura tosin ei arvostanut ihan hirveän paljon jatkuvaa pysähtelyä, joten aimo kasa pisteitä jäi vielä hankkimattakin... :p

Viitostasoa odotan jo sikälikin, että ehkä minusta on viimein edes vähäistä vastusta useimmille portaaleille...
 
Last edited:
Ylös