Uusin kirjasi

Olen pikkuhiljaa keräillyt lukemista matkaa varten (matkathan ovat sitä varten, että kerrankin ehtii lukea rauhassa, eikö?). Harmillisesti käteisen puute on haitannut hankintoja, mutta sieltä täältä on löytynyt JUURI niitä etsimiäni kirjoja. Olin jo aikonut sijoittaa uusimpien Donna Leonin pokkariversioihin, kun antikvariaatissa silmiini sattui The Golden Egg, 2,50€. Kuin olisin juuri voittanut 10€ arvalla :D. Että voikin ihminen tulla pienestä onnelliseksi!
 
Uusin "varsinainen" kirjani on äidiltä nimpparilahjaksi saamani Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin (se on iltalukemiskirjanani). Lisäksi tänään hain postista Adlibriksen paketin, joka sisälsi mangan A Bride's Story 6 (se on ihan kovakantinen ja kaikkea, eli minun mielestäni hyvinkin kirja eikä sarjakuva-albumi) ja ohjekirjan Horses in Origami, josta löytyneen mainion yksinkertaisen pegasoksen taidan aamulla taitella kortiksi miehen siskontytön synttärijuhlaa varten.
 
Minä sain nimipäivälahjaksi Tolkienin kirjeet! :1420:

Aika poikkeuksellisen mittava lahja, kun tavallisesti on saanut lakupötkön tai vastaavaa, mutta eipä se minua pahemmin haittaa. :grin:
 
Minun viimeisin tarinallinen kirjani taisi olla Tuomas Kyrön Ruskeakastike, mutta sain myös pari savusaunakirjaa ihan tässä vähän aikaa sitten. En ole vielä ehtinyt syventyä niinih, mutta käsittääkseni toinen kertoo savusaunan rakentamisesta. Minulla alkaa ollakin jo aika kattava (savu)saunakirjasto koossa :)
 
Nyt alkaa olla matkalle kirjat koossa. Tänään täydentyi C.J. Sansomin Lamentation:lla ja Donna Leonin viimeisimmällä. Aaah. Maltan tuskin odottaa matkalle lähtöä!!!
 
Jalkanen, Samuli & Carme Rodergas i Aloy, Maria del
SUOMI-KATALAANI-SUOMI (10 000 sanaa ja sanontaa)

[2000]
134 s.

Mm. ei-digitaalisten lisämuistiinpanojen "pohjaksi" valikoitui lopulta Suomesta saatu käytetty kappale tästä toistaiseksi ainoasta suomenkielisestä apuneuvosta oksitaanin sisarkieleen. Alusta löytyy varsin välttämätön (keskimurteellinen) ääntämisohjeisto, lausemalleja sekä kieliopin/morfologian tiivistelmä samaan tyyliin kuin Routledgen English-Catalan/Catalan-English -sanakirjassa, jonka kirjastokappaleesta tmv. resurssin paljastuksista tätä A4-kokoista opasta on tarpeen mukaan helppo oma-aloitteisesti täydentää.

-

Pedersen, Holger
VERGLEICHENDE GRAMMATIK DER KELTISCHEN SPRACHEN

[1909/public domain reprint]
544 s.

Ensimmäinen osa (Einleitung und Lautlehre) Pedersenin vertailevasta keltti-kieliopista — preussilaisen filologian malliin. Käsittelee sinällään inspiroivaa ja kaunista lähdeaineistoa, jonka erottuvuutta muusta tekstistä Brittein saarten akateemikot tajusivat joitakin vuosia myöhemmin itaalisen fontin erinomaisesti parantavan. Selattavissa ilmaiseksi archive.orgin kautta.

-

Tropper, Josef
AKKADISCH FÜR HEBRAISTEN UND SEMITISTEN

[2011]
198 s.

Saksankielinen akkadin babylonian murteen alkeiskirja/muoto-opin hakemisto, jossa ei käsitellä nuolenpääkirjoitusta. Lopussa lista yleisimmistä logogrammeista (sumeri <-> akkadi) ja lyhyt sanasto. Muistuttaa esitykseltään pitkälle Friesin Lärobok I Nutida Isländska -oppikirjaa, paitsi että kieliopilliset taulukot ovat osana lukukappaleita eivätkä lopussa.

-

Wright, Roger (toim.)
LATIN AND THE ROMANCE LANGUAGES IN THE EARLY MIDDLE AGES

[1991/1996]
262 s.

Kokoelma kielentutkijoiden esityksiä vuoden 1989 Rutgersin yliopiston konferenssista. Käytännössä kaksisataa sivua lyhyitä, latina-hevosesta kyhättyjä ammattiakateemisia näperryksiä — prosenttitaulukoita unohtamatta! Minkäänlaisesta 'lihasta', s.o. romaanisten kielten muotokehityksestä erilaisine hedelmineen kiinnostuneiden kannattaa (allekirjoittaneen tavoin) tutustua ennemmin esimerkiksi Routledgen kirjaan The Romance Languages (toim. Harris & Vincent) tai Ti Alkiren teokseen Romance Languages - A Historical Introduction.
 
Last edited:
Uusin "varsinainen" kirjani on äidiltä nimpparilahjaksi saamani Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin (se on iltalukemiskirjanani).
Minä luin tuon vähän aikaa sitten, ajauduin vahingossa lukemaan vähän vanhaa japanilaista kirjallisuutta, ensin Bashō, sitten Sei Shonagōnin tyynynaluskirja ja sitten piti lukea tuo Kankimäenkin kirja, joka avasi kyllä Sei Shonagōnia vähän paremmin. Se oli aika sympaattinen kirja, minusta oli hauska lukeä hänen vähän epämääräisestä haahuilustaankin.
 
Koskaan ennen en ole sotakirjoja ostanut, mutta nyt sattui pari halpaa teosta mukaan kilokirjakaupasta: Nikke Pärmiä ja Simo Häyhää käsittelevät kirjat. Kaksi sotiemme legendaa.
 
Parin kuukauden sisään on kirppareilta jäänyt käsiini löytöjä. Ensin löysin 3 kirjan sarjan Suomen eläimistä, matelijoista ja linnuista. Ja pari viikkoa sitten toiselta kirpparilta saman kustantajan 3 kirjan sarjan Suomen kasveista. Nämä kun ovat itselleni ajankohtaisia, niin ostin hyllyyni. Vaikka näin nettiaikana tieto löytyy sähköisesti, niin silti kaipaan isoja selattavia opuksia hienojen kuvien kera.

On vielä yksi tietokirja, jonka ostin; "Hännän varjossa". Tietopuolen lisäksi kirjassa on tarinaa ja upeita kuvia kirjan päähahmoista eli oravista. :D "Tarina kertoo, että oravasuvun latinalainen nimi Sciurus viittaa oravan istuvan oman häntänsä varjossa. Nimi juontuu kreikan kielen sanoista: skia (varjo) ja oura (häntä)".
 
Last edited:
Itse olen pohtinut että ostaisinko tuon Tähtimosaiikin, aivan vähän aikaa sitten ilmestynyt suomalainen fantasiaromaani, ja Hesarin artikkeli oli varsin kiinnostava.
Aikooko kukaan muu noita kirjoja?
Luin juuri tuon Iida Sammaliston kirjan. Omana tuota ei ole, mutta se on kirjastosta ja Pasilan kirjaston fantasiakirjallisuuden lukupiirin seuraava, kirjailija onkin huomenna vieraanamme (Pasilan kirjasto 3.6. klo 18). Kiehtova, hyvin kirjoitettu. Joitain fantasiakirjallisuudesta tuttuja aineksia, mutta niin omaperäisenä, että piti oikein muistia kaivella, missä olisi jotain lähelle samantapaista kuviota. Suosittelen monenikäisille.

Viimeisin oma kirjaostokseni on eilen hankittu Andrzej Sapkowskin Pääskytorni, vaikken ole edellistäkään Noituri-sarjan osaa lukenut. Kesälomalla on tarkoitus tarttua useampaankin hyllyssä odottavaan kirjaan.
 
Sain äidiltä synttärilahjaksi kirjan Suomalainen kansanusko, jota olin jo kirjakaupan mainoslehtisestä kuolaillut. Tähän mennessä vaikuttaa hyvin mielenkiintoiselta, vaikka uskontotiedettä popularisoivalla otteella kirjoitettuna onkin välillä vähän yksioikoinen minun makuuni, ts. jonkin asian vain ilmoitetaan olevan niin tai näin taustoja sen enempää availematta.
 
Viimeisimmät ilmaishyllyperäiset niteet ovat Aarno Laitisen traagis-erinomaisesti ajaton aikalaisnäkemys Musta monopoli (1982), sekä Adrian Berryn The Iron Sun (Crossing the Universe Through Black Holes), joka päätyi mukaan tarkemmin tutkittavaksi takankannen neljän suosittelusitaatin perusteella (!).

Maanantaina Helsingin Akateemisen alessa (jäljellä) olevista kirjoista pulitin aitoa rahaa Langenscheidtin Basic German Vocabularysta. . . . joka kilpailisi lujaa tilanteessa "valitse mukaan matkalle vain yksi apuneuvo, jota haluat myös oikeasti kantaa" ja tekisi lause-esimerkkityylillään milteipä tarpeettomiksi monetkin saksan venytetyt kielikurssit, jos mukana olisivat ainakin vielä NE taulukot sijapäätteistä (jotka oheistan tietenkin siihen itse tuota pikaa.. kiitos ällistyttävän kopiokoneteknologian). — Julkaisutalon historiaan sopii tutustua katsomalla YouTubesta esimerkiksi videon "Langenscheidt: Foreign Language Learning Series Reviews".

Mainittakoon samaan hengähdykseen lisäksi vielä eräs kirja — olkoonkin että en (aivan) vielä hankkinut sitä omakseni. Havahduin sen olemassaoloon vasta [tänään >] eilen sen julkaisuajankohdasta huolimatta (HelMet-alueella se onkin jostain tuiki kummallisesta syystä luetteloitu lastenosastoon..!). Kas sehän on kuin skandinaavisen agraarikulttuurin D&D-olentomanuaali. . . ja tsäkällä pikkasen enemmänki(n) mm. ihmisille, joilla on toisinaan taipumuksena ottaa ja panna näppäillen:

http://www.minervakustannus.fi/kirjat/kirja.php?kirja=1114
 
Last edited:
Viimeksi hankkima kirjani on Silmarillion. :) En ole vielä kerennyt lukea muuta kuin esipuheen, mutta varmaan tulee olemaan mielenkiintoisaa luettavaa. Tässä lähiaikoina varmaan tilaan Hobitin Tove Janssonin kuvituksella.
 
Archipelaconista hankin pienoisen pinon spefikirjallisuutta.
George R.R. Martinilta kaksi retrospektiivistä kokoelmaa Dreamsongs (One ja Two), joista jälkimmäiseen pyysin Martinin nimmarin (jonon ollessa sen verran pitkä, ettei kahteen saanut kerralla). Kirjoista ensimmäisessä on Suomenlinnaan liittyvä kertomus The Fortress ja toisessa Tulen ja jään lauluun liittyvä kertomus The Hedge Knight.
Toisen kunniavieraan Karin Tidbeckin kunniaksi ostin Osuuskumman julkaiseman tuoreen ruotsalaisia tieteistarinoita esittelevän Surupukki-kirjan. Kirjassa on Tidbeckiltä kertomus Olen laskenut suruni yllesi. Nimmari jäi pyytämättä.
Osuuskummalta poimin myös uutukaisen Käärmeenliekit - suomalaisia lohikäärmetarinoita.
Heikki Nevalan kirja Arvet (Turbator 2010) tarttui myös mukaani. Olen lukenut häneltä ainakin yhden kiintoisan novellin.
Kotimaista edustaa myös ohut vihkonen Shimo Suntilalta: Daughters! Milla ja Meri, joista kertovat raapaleet olivat kerrassaan viihdyttäviä kokoelmassa Sata kummaa kertomusta (Kuoriaskirjat 2013), jonka olen lukenut aiemmin tänä vuonna.
Päälle vielä Margaret Atwoodin Uusi maa, joka jatkaa Oryx ja Craken ja Herran tarhureiden maailmassa.
 
Äidit antaa parhaita kirjalahjoja. :) Uusin on aihepiiriltään sellainen että luulisin olevan monenkin kontulaisen kiinnostuksenkohteiden kannalta relevantti joten mainostanpa sitä täällä. Satu Hovin "Keskiajan maut" (Art House 2015). Se ei ole pelkkä keittokirja, vaan kertoilee kaikenlaista mm. metsästytavoista, säilytysmenetelmistä, humoraaliopin vaikutuksesta ruuanlaittoon, paastosta jne. Iso osa resepteistä näyttää ihan käyttökelpoisilta vaikkakin seassa on myös jokunen utarevelli ja hylkeenlihakeitto. Aihepiiri on pitkälti nimenomaan suomalaisessa ruokaperinteessä, tosin toki eurooppalaistakin sivutaan kun ei täällä missään vakuumipakkauksessa silloinkaan eletty.
 
^Utarevellin löytääkseen ei tarvitse mennä edes kovinkaan kaus ajassa taaksepäin, muistelen että mummolta jäänyt keittokirja sisälsi tämän kulinaarisen helmen myös!

Kuulostaa mielenkiintoiselta kirjalta, täytynee lisätä tutustuttaviin kirjoihin.

Jottei vallan kokonaan ihan offiksi menisi, niin minun uusin kirjani on Bobin maailma. Kertoo siis jatkoa katukatti Bobin ja isäntänsä Jamesin tarinalle.
 
Monet uusimmista kirjoistani ovat tuliaislahjojoiksi tarkoitettuja, mutta koska omistan ne tällä hetkellä ja olen osittain lukenutkin ne, voin ottaa ne käsittelyyn. Suvun jäsenten nimet on tässä viestissä muutettu viattomien suojelemiseksi. Ja koska tuliaislahjani ovat hyviä kirjoja, on salanimet otettu Hyvästä Kirjasta.

Isoveljeni Joosef saa sarjakuvaopuksen Darth Vader ja pikku prinsessa. Teos on lämminhenkisen humoristinen teos tyttölapsen kanssa elämisestä, ja se on jatko-osa teokselle Darth Vader ja poika, jota en ole lukenut. Mielestäni hyvä lahjakirja.
darth-vader-ja-pikku-prinsessa.jpg

http://www.adlibris.com/fi/kirja/darth-vader-ja-pikku-prinsessa-9789517969192

Veljeni vaimo eli kälyni Maria saa teoksen Anti-stress värityskirja: kelttiläiset kuviot. Tuossa kirjassa on kaikkiaan 100 kuvaa väritettäväksi, osa aika yksinkertaisia säännöllisiä geometrisiä koristekuvioita, toiset yksityiskohtaisempia ja taiteellisempia töitä. Taiteellisempien kuva-aiheiden osuus saisi olla suurempi mielestäni.

anti-stress-varityskirja-kelttilaiset-kuviot.jpg

http://www.adlibris.com/fi/kirja/anti-stress-varityskirja-kelttilaiset-kuviot-9789522990914

Veljeni tyttäret Batseba (joka on samalla kummityttöni) ja Martta saavat yhteiseksi lahjaksi kirjan "Lasten eläinkartasto". Tästä kirjasta en osaa sanoa paljoakaan, se on mahdollisesti hyvä ensimmäiseksi tietokirjaksi, jota vanhemman on tarkoitus lukea lapselle. Siinä on kyllä paljon aika pieniä kuvia, voisivat olla isompiakin. Saapa nähdä, mikä on vastaanotto.

lastenelainkartasto_iso.jpg

https://www.karttakauppa.fi/fi/lasten-elainkartasto/F203718/dp
 
Last edited:
Tuli ostettua pari maantietoa ja historiaa sivuavaa kirjaa, kun maatalousnäyttelyssä oli kympin kappale kirjoja myyvä kauppias.

Ensinnä Kuninkaallinen merikartasto 1791–1796 — C.N. af Klerckerin johtama kartoitustyö Suomenlahdella, joka pitää sisällään kauniisti piirretyt ja väritetyt kartat Kymijoen ja Porkkalan niemen väliltä. Syvyystietojen poikkeamat nykyisiin karttoihin ovat tekstin mukaan matalikoissa alle metrin luokkaa.

Toiseksi Daniel Djurberg, Geografia alkavillen Samuel Rinta-Nikkolalta, toimittanut Esko M. Laine, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura Helsinki 1999
tai kuten Rinta-Nikkola itse kirjoitti käsikirjoituksensa kanteen:
GEOGRAFIA alkavillen. Ylöspandu DANIEL DJURBERGildä, Skoulu-Rectorilda ja Cosmografiska -Seuran Jäseneldä. Upsalas. Sen neliännen ylös-panon Jälken Suomen Kielellä Kirjoitettu wuonna 1804 SAUMEL RINDANICKOLAlda.

Aikanaan oppikirjaksi hyväksytty maantiedon kirja, jossa käydään läpi maailman maat ja niiden huomion arvoiset piirteet (kaupungit, vuoret, saaret) ja luetellaan paljon numeerista tietoa (pinta-alat, väkiluvut ja sotavoimat). Kuvailevaa tekstiä on välillä enemmän, välillä hyvin niukalti.
"Europasta yhteisesti
EUROPAN RAIAT POHIASA on Pohia-oceanus, idäsä on Asia, eteläsä Medelhavi eli Wäli-meri ia ländeen päin on Atlandin meri. Hän pitä pituudesta 500 ia leveydestä 240 penikulma ia avarudesans 85.00 qvatratipenikulmaa. Ia on nijn muodoin nijn suuri kujn 12 ½ kertaa Ruotzi."

"MERCIAn maa
Tämä regioni sisällen otaa maakundaa, ioista Lincolnshire on se suurin, nijn kujn Wästerosin lääni. Nijstä iäliellä olevista ne merkillisimmät ovat Glocester, Shropshire ia Cheshire, yhteensä nijn suurexi wärderatut kuin Wästerosin lääni. Kaicki ne muut ovat wähembiä kujn Bleking maa. Tämä regioni pitä avarudestans 350 qvatratipenikulma eli wastaan nijn suuri kujn Smålandi ia Östergötlandi [!] yhtensä. Kansan luku astuu 1.800.000. Me merkitzem:
1. OXFORD, yxi melkein näköisä kaupungi, iosa on consistoriumi.
2. Worcesthr, yxi näköisä ia kaunis kaupungi. Sisällä asuvaisten summa astuu 25.000.
(--)"

"GVINEA
(--)
Ilma on sangen lämmin ia maa yhteisesti hedelmällinen ia kandaa rijsiä, härsiä, manjocia, ioista asuvaiset pitävät leipää, sokuria, bumullia ia monda laija makeita hedelmiä. Mettät ovat täynnä willi-itikoita, iodenga seasa elefantia löytyy runsasti. Kuldaa löytyy täs' myäs runsaasti. Sisällä asuvaiset ovat mustan werisiä ia kutzutan yhteisesti murianixi."
 
Isoveljeni Joosef saa sarjakuvaopuksen Darth Vader ja pikku prinsessa. Teos on lämminhenkisen humoristinen teos tyttölapsen kanssa elämisestä, ja se on jatko-osa teokselle Darth Vader ja pikku prinssi, jota en ole lukenut.

Eka osa on itseasiassa nimeltään Darth Vader ja poika. Se on meidän Luigin lempikirjoja ja imo parempi kuin sisarteoksensa. Siinä missä Darth Vader ja poika saa hauskuutensa yleisistä pikkulasten ja vanhempien suhteen hassuuksista, Darth Vader ja pikku prinsessa ratsastaa enemmän sukupuolistereotypioilla ja joutuu hakemaan niitäkin varhaisteini-iästä asti, kun ideat pikkulapsiajan hupijutuista on pitkälti käytetty jo ensimmäisessä kirjassa.

Muoks: Leia muuten esiintyy ohimennen ensimmäisessäkin kirjassa: hän on pukenut (Luken?) Star Wars -lelu-ukkelit pitkiin pinkkeihin ja keltaisiin hameisiin, ja Luke mökttää vieressä todeten "Mutta minä en halua siskoa." Koska sukupuolistereotypiat ovat niiiin hauskoja...
 
Ylös