Artikkelit

Järin Möyremä

Tennispalatsin jonojuhla 2002

Finnkino juhlisti Kahden tornin ennakkomyyntiä poikkeuksellisella tavalla. Ensimmäistä kertaa Suomessa järjestettiin kunnollinen tapahtuma suurelokuvan ennakkomyynnin alkamisen yhteydessä. Helsingin Tennispalatsi oli viimeisen yön (6.-7.12.2002) auki jonottajille. Yön aikana näytettiin peräti 7 ennakkonäytöstä ensi-iltaansa vielä odottavista elokuvista. Tämän lisäksi yön aikana oli lukuisia muita elokuvanäytöksiä (mm. Henkien Kätkemä). Sormuksen ritarit näytettiin Tennispalatsi 1:ssä aamuyöllä neljän aikoihin. Kaikki liput yön näytöksiin maksoivat 5 euroa kappaleelta.

Jonottajille jaettiin jonotuslipukkeet joiden mukaisessa järjestyksessä liput seuraavana aamuna myytiin. Tämä mahdollisti jonottajien vapaan liikkumisen Tennarissa viimeisen yön aikana. Jonotuslippujen jako alkoi illalla klo 21.30 jonka jälkeen jonottajat pääsivät sisälle Tennispalatsiin. Innokkaimmat jonottajat olivat saapuneet Tennispalatsin edustalle jo edellisenä iltapäivänä (torstaina 5.12.2002) ja viettäneet siis yhden yön pakkasessa ulkona.

Möyrijöistä minä ja Ilkka olimme jo varhaisessa vaiheessa päättäneet, että kävisimme katsomassa KT:n vasta aatonaattona. Tämä siksi että halusimme tapauksesta sopivan juhlallisen. Ensi-ilta osui keskelle kiireistä työviikkoa. Ei tuntunut tarpeeksi juhlalliselta katsoa elokuvaa keskellä yötä tietäen että seuraavana aamuna täytyisi jaksaa pitkä työpäivä parin tunnin yöunilla. Siksi meillä ei myöskään ollut tarvetta osallistua jonottamiseen. Tarkoituksena oli kuitenkin viettää itsenäisyyspäivä Tennispalatsissa jonotustunnelmista nauttien ja ilmapiiriä tutkaillen. Ja tietysti halusimme nähdä Sormuksen ritarit jättikankaalta vielä kerran.

Toisin kuitenkin kävi. Onnistuin sairastumaan angiinaan ja itsenäisyyspäivänä olin mojovassa 39 asteen kuumeessa. Lopulta kuitenkin päätimme käydä kääntymässä paikan päällä jututtamassa muutamaa jonottajaa. Mukana meillä oli minidisc-soitin aivan liian kuluneilla pattereilla ja mikrofonilla varustettuna ja ikivanha kamera. Ilkka hoiti haastattelemisen ja minä sähläämisen (eli en muistanut laittaa mikrofonia ON asentoon parin haastattelun aikana, otin kuvia joista puuttuivat päät enkä huomannut että minidisc soittimestamme loppuivat patterit viimeisen juttutuokion alkupuolella).

Saavuimme Tennispalatsiin hieman ennen puoltayötä. Tunnelmaa voisi kuvata leppoisaksi. Ihmiset olivat etsineet itselleen mukavia nurkkauksia joissa he pelasivat erilaisia fantasia- tai korttipelejä. Jotkut olivat uppoutuneet lukemaan kirjaa tai vain nuokkuivat ajatuksiinsa vaipuneina. Jokaisesta Tennarin monitorista tuli jatkuvalla syötöllä joko Kahden tornin trailereita tai lyhyitä dokumentteja elokuvan tekemisestä. Iso joukko oli kerääntynyt peliautomaattien luokse joissa pelattiin elokuvatrilogian virallisia PlayStation-pelejä. Taustalla soi Kahden tornin soundtrackin musiikki. Roolivaatteisiin pukeutuneita faneja ei yllätykseksemme juurikaan näkynyt.

Löysimme pari joutilasta tyttöä, jotka olivat asettuneet makuupusseineen rauhalliseen nurkkaukseen ensimmäisessä kerroksessa. He olivat 14-vuotiaat Nina ja Sonja Helsingistä. Ilkka jututti heitä. Haastattelun loppupuolella huomasin unohtaneeni mikrofonin OFF asentoon joten kämmäsimme haastattelun lahjakkaasti.

Sen verran saimme muistiin että tytöt olivat tulleet paikalle samana iltana kello kahdeksan aikoihin. Tytöt myös kertoivat odottavansa innolla Kahta tornia ja lukeneensa haastatteluja joissa elokuvaa kehutaan ykkösosaa paremmaksi. Ensi-iltaan he aikoivat ottaa rekvisiitaksi käsityötunneilla tekemänsä viitat.


Nina ja Sonja

Seuraavaksi jututimme Helsinkiläistä Tuukkaa ja Jania, jotka olivat arviolta parikymppisiä. Kävimme heidän kanssaan seuraavanlaisen keskustelun:

Ilkka: Milloin olette saapuneet tänne?
Tuukka: Tulin tänään illalla tuossa puoli kahdeksan aikoihin jonottamaan Tennispalatsin ulkopuolelle. Siinä oli jo aikamoinen jono silloin.

Jan: Olen tullut tässä suhteellisen äskettäin. Ajattelin hankkia lipun ikään kuin tuossa Tuukan siivellä.
Ilkka: Mitä tämä elokuvatrilogia merkitsee teille vai oletteko tulleet tänne tapahtumien perässä?
Tuukka: No kyllä tämä sinänsä merkitsee. Olen aikoinaan lukenut kaikenlaiset Tolkien- kirjat. Aloitin Hobitista joskus pikkupoikana ja sain 80-luvun lopulla lahjaksi Sormusten Herran minkä kahlasin läpi. Sitä myöten olin sen verran kilahtanut näihin kirjoihin että päätin ruveta lukemaan Silmarillionia ja muita tarustoja ja tietokirjoja Tolkienista.

Jan: Kyllä mäkin olen aika myyty tähän kulttiin. Nämä ovat erittäin hienoja elokuvia mutta kuitenkin vain kalpeita tulkintoja alkuperäisestä taiteesta.
Ilkka: Mitä odotatte tältä illalta? Miten aiotte viettää tämän illan? Miten ilta on sujunut tähän asti?
Tuukka: Tähän asti kaikki on mennyt muuten hyvin paitsi että tulin liian myöhään jonottamaan. Jonotusnumero on yllättävän iso. Tässä menee nyt tämä ilta ja yö jännätessä saako ensi-iltalippuja ollenkaan vai joutuuko mennä johonkin seuraavaan näytökseen.
Ilkka: Mikäs teidän jonotusnumero sitten on?
Tuukka: 387

Jan: Tämä yö menee tässä röhnötellessä ja sitten tietysti elokuvaa katsoessa tuossa pikkutunneilla. Eipä tässä sen kummempia. Odotellaan ja tapetaan aikaa ja muistellaan viime vuoden elokuvaa.
Ilkka: Pari sanaa Tolkienista?
Tuukka: No Tolkienia en ole ainakaan henkilökohtaisesti tuntenut. Olin aika pieni silloin kun se eli (naureskelee).

Jan: Niin, ukko taisi kuolla ennen meidän syntymää. Mutta hän oli suuri mies; professori, runoilija, humanisti, loistava kirjailija ja aikamme legenda. Sitä kai ei meidän kenenkään käy kiistäminen. Hän on vaikuttanut kaunokirjallisuuteen varsin merkittävästi. Monet tykkäävät hänestä, niin myös minä!
Ilkka: Kommenttinne Sormuksen ritareista.
Tuukka: No sitä on tullut kyllä muutamaan otteeseen katsottua. Nyt kun tuli tämä neljän DVD:n boksi niin sitäkin on tullut jonkin verran kelattua. Varsinkin uusinta DVD:tä katsoessa huomaa miten paljon siitä saa irti ja miten yksityiskohtainen ja hienosti tehty elokuva SR on. Elokuvantekijöiden arvostus on noussut tässä oikeastaan koko ajan. Saa nähdä mitä nämä tulevat elokuvat vielä tuovat tullessaan.
Jouni: Mitä mieltä olit laajennetusta versiosta? Kummasta versiosta pidit enemmän?
Tuukka: Kyllä se laajennettu versio toimi tosi hyvin. Mukaan oli otettu ratkaisevia kohtia jotka selittävät tulevia elokuvia. Huomasin että esimerkiksi leikkaukseen oli todella paneuduttu.

Jan: Mä en ole vielä nähnyt tuota niin sanottua täyttä versiota.Kyllähän tämä viimevuotinen oli valtaisa taide- ja viihdekokemus. Suunnaton projekti elokuvantekijöillä on ollut vääntää näitä hommeleita. Edelleen korostan sitä että tärkeintä on kuitenkin tämä kirjallisuus jolle mikään ei vedä vertoja.
Ilkka: Mitä odotatte Kahdelta tornilta?
Tuukka: Enpä ole oikeastaan uskaltanut ruveta asettelemaan minkäänlaisia odotuksia tai toiveita. Menen teatteriin takki auki katsomaan mitä tuleman pitää ja analysoin sitten vasta jälkeenpäin. Kyllä tietysti väkisinkin trailereiden ja muiden kiusaajien synnyttämänä on tullut joitakin mielikuvia siitä mitä leffa tuo tullessaan.

Jan: Joitakin trailereita eli suomeksi ennakkokatkelmia on tullut nähtyä. Musta silti tuntuu etten ihan vielä ole päässyt siihen varsinaiseen "sipellykseen" jolloin alkaa kelata että mitäköhän sieltä nyt tulee. Kun tässä nyt lehteilee esimerkiksi tätä trilogian toista osaa näin kirjan muodossa niin kyllä sitä alkaa odottaa että tuleekohan tämä ja tämä kohta nyt sitten mukaan.


Tuukka ja Jan

Ilkka jutteli myös kahden toisen arviolta parikymppisen kaveruksen kanssa. He olivat helsinkiläiset joogaajat Antti ja Jarkko.

Ilkka: Milloin olette saapuneet tänne?
Antti: Yhdeksän aikoihin tultiin tuohon jonoon.
Ilkka: Mikä jonotusnumero teillä on?
Antti: Hetkinen... kaivan sen täältä povitaskusta...

Jarkko: Sulla on 443 ja mulla on 442.

Antti: OK.

Jarkko: Ei kun toisin päin... no samapa se!
Ilkka: Mitä tämä elokuvatrilogia merkitsee teille vai oletteko tulleet tänne tapahtumien perässä?
Antti: Mä olen lukenut jo aika nuorena Sormusten Herraa ja muita Tolkienin kirjoja. Pari viikkoa sitten sain luettua Silmarillionin joka on aivan mahtava kirja. Ykkösosa teki suuren vaikutuksen ja haluan nähdä siihen jatkoa.

Jarkko: Sama juttu kuin Antilla. Tarinahan on hieno ja ensimmäinen elokuva teki vaikutuksen. Ensi-iltaan pääseminen ei ole niin tärkeää. Tämä on hieno tapahtuma ja ideana hauska.
Ilkka: Mitä odotatte tältä illalta ja miten aiotte viettää sen?
Antti: Käytiin juuri syömässä Pizza-Hutissa ja mennään vielä katsomaan pari leffaa yön aikana. Keskitytään varmaan jatkossakin tuohon syömiseen (naureskelee).

Jarkko: On kiva nähdä vielä isolta kankaalta toi ykkösosa.
Ilkka: Sanokaapa jotain J.R.R. Tolkienista.
Antti: Tolkien on ollut aivan mahtityyppi. Hänen kirjansa ovat mielestäni iättömiä ja lähtöisin jostain mahtavasta lähteestä. Mistä hyvänsä hän onkaan saanut ideansa niin se on musta hiljenemisen arvoinen asia.

Jarkko: Olen lukenut Sormusten Herran vasta noin vuosi sitten ja olen lukenut myös Hobitin. Tarinahan on todella hieno ja tekee näin vanhemmallakin iällä vaikutuksen.
Ilkka: Entä elokuva Sormuksen ritarit?
Antti: Tykkäsin elokuvasta tosi paljon. Tom Bombadil olisi tosin voinut olla siinä mukana. Vaikka se oli väkivaltainen niin siinä oli hyvä pohja. Siksi väkivaltaisuus ei häirinnyt eikä elokuvasta tullut huono mieli. SR on todella vahva ja erittäin hyvä elokuva.

Jarkko: Itse näin sen juuri kun olin lukenut kirjan ensimmäisen osan. Siinä häiritsi ne asiat jotka puuttuivat. Näin sen sitten uudestaan videolta ilman odotuksia. Onhan se mahtava leffa. Hienosti kuvattu ja kauniit maisemat.
Ilkka: Mitä odotatte Kahdelta tornilta?
Antti: Luin juuri Time-lehdestä arvostelun jossa sanottiin että KT on jopa parempi kuin ykkösosa. Odotan että se on vähintään yhtä hyvä mutta en osaa sanoa sen tarkemmin.

Jarkko: Tarinahan jo sinällään kantaa mutta ykkösosa oli hyvin tehty joten varmasti tämäkin on hyvä elokuva. On hauska nähdä miten entit on toteutettu.


Antti ja Jarkko

Sitten juttelimme Janakkalasta asti Tennispalatsiin saapuneiden 19-vuotiaiden Mikon ja Mikan kanssa:

Ilkka: Milloin olette saapuneet tänne Tennispalatsiin?
Mikko: Noin puoli yhdeksän aikoihin illalla.
Ilkka: Houkutteliko tämä tapahtuma vai elokuvatrilogia teidät tänne?
Mikko: Tapahtuman vuoksi ollaan tultu osittain. Viime vuonna me tilattiin liput puhelimella. Nyt kun on tämä tapahtumakin niin piti sen takia tulla.

Mika: On ihan mukava myös kirjan lukeneena nähdä miten Kaksi tornia on saatu siirrettyä kankaalle.
Ilkka: Mitä suunnitelmia teillä on kuluvalle yölle?
Mikko: Nyt mennään katsomaan elokuva XXX ja neljältä on tiedossa ykkösosa SR. Välissä vähän syödään jotakin.

Mika: Noin kahdeksan aikoihin aamulla päästään varaamaan lippuja. Sen jälkeen lähdetään junalla kotiin.

Mikko: Toivotaan ettei liput lopu kesken. Meillä on kuitenkin jonotusnumero päälle neljänsadan.
Ilkka: Sanokaapa muutama sana Tolkienista.
Mikko: En ole lukenut häneltä kuin kyseiset kolme kirjaa. Ne ovat aikamoisen vaikuttavia. Ennen tämän elokuvan ensi-iltaa päätin lukea toisen osan. En pystynyt lopettamaan kesken vaan oli pakko lukea kolmaskin osa putkeen.

Mika: Mä olen lukenut Hobitin ja Sormusten Herrasta ensimmäiset kaksi kirjaa. Hobitti oli enemmän lapsille suunnattu kirja mutta Sormusten Herra on todellakin vaikuttava.
Ilkka: Kommenttinne Sormuksen ritareista.
Mikko: Olen nähnyt elokuvan jo neljästi enkä ole vielä kyllästynyt. Tänäkin yönä sen jaksaa vielä hyvin katsoa.

Mika: Vaikkakin siitä on jätetty pois kaikki folkloristiikka, on se silti hyvä elokuva.
Ilkka: Mitä odotatte Kahdelta tornilta?
Mikko: Ainakin voi päätellä että se sisältää huikeita efektejä. Sitä odotan lähinnä.

Mika: Tulee sisältämään varmaan paljon toimintaa kuten kirjakin.


Mikko ja Mika

Törmäsimme myös sattumalta Konnun ylläpitäjään Merriin ja hänen ystäväänsä Monterraan, joka myös kuuluu Konnun keskeiseen jäsenistöön. He olivat tulleet jonottamaan ensimmäisten joukossa; tarkalleen ottaen jo edellisenä päivänä torstaina neljän aikoihin iltapäivällä. He olivat siis viettäneet yhden yön ulkona kymmenen asteen pakkasessa ja saaneet tästä hyvästä jonotusnumeron 13. Teltan sijasta he olivat suojautuneet pakkaselta erittäin lämpimällä vaatetuksella. Kylmyys ei heidän mukaansa jonottajia juurikaan häirinnyt. Koska torstai oli itsenäisyyspäivän aatto, riesana olivat sen sijaan lukuisat humalapäiset juhlijat jotka metelöivät ja häiritsivät jonottajia lähes koko yön. Kuninkaan paluun jonottajien kannattaakin tänä vuonna ottaa huomioon tällaiset riskitekijät.

Myöhemmin saimme tietää Merriltä että yö Tennispalatsissa sen sijaan sujui rauhallisissa ja leppoisissa tunnelmissa. Myös aamulla satapäisen ihmisjoukon järjestäminen jonoon onnistui ilman pahempia sähläyksiä. Jonottajat tuntuivat olevan poikkeuksetta hyvin mielissään siitä, että tällainen tapahtuma oli heille järjestetty.

Finnkinon Kaj Itämäki vahvistaa, että jonotustapahtuma onnistui yli odotusten. Yön näytöksissä kävi yli 1500 ihmistä ja aamulla lippuja myytiin reilusti yli tuhat kappaletta. Finnkino on saanut myös runsaasti positiivista palautetta tapahtumasta. Siksi voimmekin kaikki varautua vastaavanlaiseen tapahtumaan Kuninkaan paluun ennakkomyynnin yhteydessä ja mikäs sen mukavampaa!

Lähdimme Ilkan kanssa kotia kohti noin yhden aikoihin aamuyöstä. Kahden tornin ensi-illan lähestyessä kiusaus elokuvan näkemiseen alkoi kuitenkin kasvaa sietämättömän suureksi. Lopulta emme jaksaneet odottaa aatonaattoon vaan hankimme itsellemme peruutuspaikat elokuvan Tennispalatsin ensi-iltaan 18.12.2002. Tämä kieltämättä kannatti sillä tunnelma Tennarissa oli käsin kosketeltavan hieno. Sitä ei pilannut edes tietoisuus seuraavan päivän pitkästä työrupeamasta parin tunnin yöunilla. Mitä todennäköisimmin möyrijät ovatkin edustettuina tämän vuoden Kuninkaan paluun ennakkomyynnin jonotuksessa.

[ Esite | Jonotuslippu ]