Artikkelit

Järin Möyremä

Sormusten Herrasta on turha etsiä analogioita sanoo Viggo Mortensen

Viggo Mortensen kohtaa usein kysymyksiä Yhdysvaltojen terrorismin vastaisen sodan ja Taru sormusten herrasta -elokuvatrilogian hyvän ja pahan välisen taistelun rinnakkain asettelusta. Vertailu on saanut paljon painoarvoa etenkin Yhdysvalloissa. Jotkut ovat jopa löytäneet yhdennäköisyyttä Christopher Leen esittämän velho Sarumanin ja Osama bin Ladenin väliltä (tarkoittaako tämä sitä, että George W. Bush on Gandalf?).

Edellisellä Japanin visiitillään, jolla promotoitiin sormustrilogian toista osaa Kahta tornia, 44-vuotias Mortensen oli valmistautunut kyselyihin. Hänellä oli yllään T-paita, jossa luki japanin kielellä: ei enempää verenvuodatusta öljyn takia. Hänen näyttelijäkollegallaan, uusiseelantilaisella Karl Urbanilla oli yllään rauhansymboleja täyteen ommeltu takki.

En ole tehnyt tällaista minkään muun elokuvani yhteydessä mutten pidä siitä että työtäni tulkitaan väärin, Mortensen kertoi Japanin lehdistölle hitaasti ja lähes kuulumattomalla äänellä. Tolkien itse aikoinaan huomautti ettei hänen tarinaansa saa verrata toiseen maailmansotaan, jonka aikana hän Sormusten Herran kirjoitti. Tarina ei tänäkään päivänä ole yhtään enempää vertailukelpoinen todellisten tapahtumien kanssa. Vertailut ovatkin häirinneet minua sen verran paljon että halusin sanoa jotakin.

Syyskuun 11. päivän jälkeen Afganistanissa ja Irakissa on kuollut enemmän ihmisiä kuin New Yorkissa kyseisenä päivänä - ja huonoin perustein. Siitä huolimatta Yhdysvalloissa kohtaa vihamielisyyttä jos suosii keskustelua sotatoimien sijasta. Maamme perustettiin vapaan sanan pohjalle ja sanonkin että on moraalisesti väärin ja vaarallista ryhtyä sotaan keskustelematta siitä ensin avoimesti.

Mortensen on syntynyt New Yorkissa ja viettänyt suuren osan nuoruuttaan Argentiinassa, Venezuelassa ja Tanskassa. Hän esiintyi ensi kerran elokuvassa Todistaja (Witness) vuodelta 1985. Tämän jälkeen hän on vuorotellut teatterin ja elokuvien välillä, usein likaisten ja moraalisesti arveluttavien henkilöiden rooleissa. Hän on esiintynyt mm. elokuvissa The Indian Runner (1991), Carlito's Way (1993), Ennustus (1995), Naisen muotokuva (1996), Sotilas Jane (1997) ja Täydellinen murha (1998).

Ihmissoturi Aragornin rooli Sormusten herrassa on hänen tähänastisen uransa merkittävin. Trilogian kolme osaa kuvattiin samanaikaisesti Uudessa-Seelannissa. Kolmas osa julkaistaan Japanissa alkuvuodesta 2004.

Työtehtävä tuntui aluksi melko mielettömältä, Mortensen kertoi. Minulla oli kaksi ohjaajaa, Tolkien ja Peter Jackson. Kirja oli oppaanani pitkien ja vaikeiden kuvausten aikana. Sainpahan sentään kotiväeltäni myönteiset arvostelut. Poikani sanoi etten häpäissyt perhettäni missään mielessä.

Uuden-Seelannin ulkopuoliselle elokuvayleisölle tuntematon 30-vuotias Karl Urban kertoi filmausten tuntuneen siltä kuin olisi ollut mukana toisessa fantasiatodellisuudessa. Sain eräänä päivänä yllättävän puhelun Peter Jacksonilta, joka kysyi haluaisinko mukaan Taru Sormusten Herrasta -elokuvaprojektiin. En ole koskaan aikaisemmin ollut mukana projektissa jossa jokainen kuvausryhmän jäsen kantaa mukanaan filmattavaa kirjaa. Jokaisella valomiehistä ja ruokahuollon työntekijöistä näyttelijöihin oli Tolkienin kirja mukanaan. Tämä kuvastaa hyvin tähän projektiin kuulunutta intohimoa ja omistautumista.

Joskus tämä intohimo sai ihmisistä vallan mikä näkyi etenkin suurissa taistelukohtauksissa. Kuvaukset muuttuivat välillä melko rajuiksi näyttelijöiden huitoessa miekoillaan ja kirveillään. Minulta rikkoutui hammas ja muutamia muita jäseniä, Mortensen kertoi. Kuvaukset kestivät useita kuukausia. Mitä väsyneempiä olimme, sitä enemmän otimme riskejä. Kuvauksissa liukasteltiin, kaatuiltiin ja saatiin haavoja ja ruhjeita. Se oli hinta jonka maksoimme kohtausten realistisuudesta.

Hioakseen miekkailutaitojaan näyttelijät saivat kouluttajakseen todellisen elokuva-ammattilaisen, Bob Andersonin. Urban myönsi häpeissään Andersonin, joka on kouluttanut mm. Errol Flynniä, olleen hänelle tuntematon nimi. Bobin voi bongata esimerkiksi Tähtien sota -elokuvien taistelukohtausten Darth Vaderina, minkä Urban kuuli miekkailuasiantuntijan henkilökohtaiselta avustajalta.