Artikkelit

Järin Möyremä

FS-Film: Klonkun luominen

Monimutkainen ja ristiriitainen, vihattu ja palvottu, Taru Sormusten Herrasta: Kaksi tornia löysi piinatun sielunsa näyttelijän ja tehostevelhojen taianomaisessa yhteistyössä.

Los Angeles (21.4.2003): Taru Sormusten Herrasta: Kaksi Tornia alkaa Emyn Muilin kukkuloilta missä eksyksissä olevat hobitit Frodo (Elijah Wood) ja Sam (Sean Astin) huomaavat salaperäisen ja uskomattoman hyvin tehdyn Klonkun seuraavan heitä. Kun hobitit vangitsevat Klonkun, hän lupaa johdattaa heidät Emyn Muilin kallioisten kukkuloiden ja Kalmansoiden poikki Mordoriin, jos he lupaavat päästää hänet vapaaksi.

Klonkku oli Sormuksen kantaja 500 vuotta ennen kuin kadotti sen. Frodon ja Samin matkan tarkoituksena on tuhota Sormusten Sormus ja Klonkku tulee heidän mukaansa vain ollakseen lähellä aarrettaan, Sormusta, ja päästäkseen aikanaan varastamaan sen. Mutta matkan edistyessä Frodon ja Klonkun välille muodostuu vahva side: he molemmat ymmärtävät Sormuksen kantamisen taakan. Frodo haluaa epätoivoisesti pelastaa Klonkun, ehkä vakuuttaakseen itselleen, että samanlainen kohtalo ei välttämättä odota häntä.

Aikaisin Taru Sormusten Herrasta -trilogian suunnitteluvaiheessa ohjaaja-käsikirjoittaja Peter Jackson teki selväksi, että hän halusi eepoksen yhden kiehtovimman hahmon, Klonkun, olevan vakuuttavin elokuvissa nähty interaktiivinen tietokoneilla luotu hahmo. Koska Frodo, Sam ja Klonkku ovat koko ajan tekemisissä toistensa kanssa ja koska Klonkku on tärkeä hahmo tarinassa, ainoa ratkaisu oli uraauurtava yhdistelmä kuvamateriaalia, näyttelijäntyötä ja digitaalista motion capture -animaatiota.

Klonkun luominen

Klonkku on historiallinen elokuvaluomus, joka syntyi Weta Digitalin taiteilijoiden ja lahjakkaan näyttelijän, Andy Serkisin, yhteistyönä. Serkis oli hahmon äänenä sekä sen liikkeiden pohjana.

Kahden tornin kuvauspaikalla Serkisillä oli päällään elektronisilla antureilla peitetty vartalonmyötäinen motion capture -asu. Jokainen anturi vastasi yhtä niveltä Serkisin kehossa. Kun Serkis liikkui sinisen tietokonetaustan edessä, 25 kameraa ympäri huonetta loi tikkuhahmon hänen kehostaan Weta Digitalin tietokoneruuduille. Sen jälkeen tietokoneanimaattorit kirjaimellisesti piirsivät Serkisin kehon päälle saadakseen Klonkun eloon. Prosessin nimi on rotoscoping.

Klonkun kaksi eri persoonaa puhuvat toisilleen koko ajan ja Serkis näki tilanteen psykologisena sotana Klonkun, korruptoituneen entisen Sormuksen haltijan, ja Sméagolin, kiltin stoor-heimon hobitin, välillä. Klonkku on kova, ahne ja väkivaltainen puoli, joka piti otuksen hengissä Sumuvuorilla. Sméagol on hahmon tukahdutettu hobitinkaltainen, kiltti puoli. Luodessaan Sméagolin psykologista profiilia Serkis kertoi yhden vertailukohdistaan olevan hyväksikäytetty lapsi, joka on hyvin innokas miellyttämään. Serkis piti Klonkkua narkomaanina ja Sormusta huumeena, ja hahmo kärsii vaivoista, joita voisi verrata vieroitusoireihin. Siitä seuraa uskomaton paradoksi: vaikka hahmo on luotu tietokoneella, Klonkun moniulotteisuus ja liikuttavuus sekä piinattu ristiriitaisuus loi yhden Kahden tornin tunnetuimmista ja kiehtovimmista inhimillisistä hahmoista.

Serkis sai seuraavat palkintoehdokkuudet uskomattomasta panoksestaan tämän historiallisen hahmon luomisessa: