Artikkelit

Järin Möyremä

FS-Film: The Long And Short Of It

Sean Astinin lyhytelokuva ilmestyy Taru Sormusten Herrasta: Kaksi tornia -DVD:llä 27.8.2003.

Los Angeles (21.4.2003): Fanit jotka ostavat tai vuokraavat Taru Sormusten Herrasta: Kaksi tornia -DVD:n 27. elokuuta saavat nähtäväkseen ylimääräisen yllätyksen: The Long And Short Of It on kuusiminuuttinen koominen lyhytelokuva, jonka on kirjoittanut, ohjannut ja tuottanut Sean Astin eli Sam, uskollinen hobitti, joka urheasti seuraa Frodoa Mordorin maahan.

Taru Sormusten Herrasta -elokuvien näyttelijät ja kuvausryhmä saivat ainutlaatuisen tilaisuuden vaihtaa rooleja lyhytelokuvan kuvausten ajaksi. Oscarilla palkittu pääkuvaaja Andrew Lesnie on elokuvan pääosassa harmaantuneena maalarina ja sijaisnäyttelijät Paul Randall (Tall Paul) ja Praphaphorn (Fon) Cansantor esittävät sivuosia. Kuvausryhmässä olivat mm. Elijah Wood (Frodo), joka toimi 1. apulaisohjaajana, Taru Sormusten Herrasta -trilogian vastaava tuottaja Mark Ordesky, joka otti 2. apulaisohjaajan paikan, Klonkun/Smeagolin esittäjä Andy Serkis - jolle kaksoisroolit ovat tuttuja - toimi kuvauksissa taitavana kuvauspaikkapäällikön avustajana ja Taru Sormusten Herrasta -elokuvien käsikirjoittaja-ohjaaja Peter Jackson toimi vastaavana tuottajana sekä teki elokuvassa myös pienen cameo-roolin. The Long And Short Of It tuo esiin muutamia niistä esiintyjistä, jotka ovat olleet kameran edessä Taru Sormusten Herrasta -elokuvien kuvauksissa, mutta joiden kasvoja yleisö ei vielä tunne. , Astin sanoo. Tämä on tavallaan yksi keino tuoda Fon näkyviin.

Lyhytelokuva kuvattiin high definition -videonauhalle synkkänä sunnuntaiaamuna Wellingtonissa, Uudessa-Seelannissa. Taru Sormusten Herrasta: Kaksi tornia -elokuvan näyttelijät ja kuvausryhmä uhrasivat omaa aikaansa kuvauksiin, ja elokuva sai inspiraationsa edesmenneeltä Brian Bansgrovelta, Taru Sormusten Herrasta -elokuvien päätuotantovälinemieheltä, jolle elokuva on myös omistettu.

Se oli hauska roolinvaihtoleikki, ja kaikki innostuivat siitä, sanoo Astin kiitollisena. Toisinaan, jos on onnekas, pääsee mukaan projektiin, jota ympäröi tietynlainen luova ilmapiiri, joka saa kaikki tekemään parhaansa. Taru Sormusten Herrasta -trilogian tekeminen oli juuri sellainen kokemus, ja uskoakseni sama veljeys ja läheisyys näkyy myös elokuvassani The Long And Short Of It. Tuo käsinkosketeltavan tiivis toveruuden tunne tulee ilmi Astinin tekemästä esittelystä sekä kahdeksanminuuttisesta "making of" -dokumentista, jotka kumpikin ovat mukana Taru Sormusten Herrasta: Kaksi tornia -DVD:llä.

Elokuvassa ei ole ollenkaan dialogia - ainoa ääni on aaria Puccinin La Bohemesta - ja The Long And Short Of It onkin puhtaasti visuaaliseen tarinankerrontaan pohjautuva vaikuttava teos. Se kertoo tarinan harmaantuneen maalarin vaikeuksista hänen yrittäessään pystyttää mainostaulua autolle, jossa on enemmän jalkatilaa poikkeuksellisille miehille…, sekä siitä avusta, jota hän saa parilta odottamattomalta ystävältä. Tätä lyhytelokuvaa voikin pitää vertauskuvana Taru Sormusten Herrasta -trilogian valtavalle työmäärälle, ja sille kuinka ainutlaatuisen lahjakkaiden ihmisten kovan työn ansiosta elokuvat toteutuivat. Olin tietoinen mielleyhtymistä (Taru Sormusten Herrasta -elokuviin), mutta en yrittänyt painottaa niitä tai tukeutua niihin, Astin sanoo.

The Long And Short Of It sai ensiesityksensä vuoden 2003 Sundance Film Festivaleilla, ja se on saanut lämpimän vastaanoton kriitikoilta. Aint-It-Cool-Newsin Harry Knowles kirjoitti: Minusta tämä on niin rakastava tribuutti kuin voi ikinä ollakaan. Mitkään suositukseni eivät tekisi sille oikeutta. Astin, jonka ohjaama ja vaimonsa Christinen kanssa tuottama elokuva Kangaroo Court oli Oscar-ehdokkaana vuonna 1995 parhaaksi näytelmälyhytelokuvaksi, sanoo: Olen tehnyt elokuvia koko ikäni. The Long and Short of It oli tyydyttävimpiä elokuvia, joiden tekemisessä olen ollut osallisena, ja vieläpä täysin oikeista syistä.