Arvostelut

Järin Möyremä

Xoanonin Sormuksen Ritarit: Special Extended Edition -arvostelu

Palasin vähän aikaa sitten SR: SE -maratonnäytöksestä New Linen intiimistä näytöshuoneesta läntisessä Hollywoodissa, Kaliforniassa.

Näytökseen osallistuivat joitakin nettisivujen pitäjiä ja DVD-keräilijöitä. McKellen.comin Keith Stern oli myös paikalla, samoin kuin Gordon Paddison ja Wendy Rutherford.

Aloitimme aikaisin lauantaiaamuna aamupalalla ja kevyellä keskustelulla. Paikalla olevat viitisentoista ihmistä odottivat kaikki innoissaan Sormuksen ritarien pidennetyn version näkemistä. Mitä me tulisimme näkemään? Mitä oli lisätty? Mitä oli jätetty pois? Muutettu? Ei kestänyt pitkään ennen kuin istuimme kaikki 50-paikkaisessa näytöshuoneessa ja kuuntelimme Gordon Paddisonin, Micheal Mulvihillin ja Laserpacificin Jay Sherbonin alkuohjeita. He kertoivat pääpiirteittäin mitä tulisimme näkemään, eli elokuvan pidennetyn version sekä kaikki lisämateriaalit. Heidän puheistaan on ilmeistä että lopputulokseen ollaan yleisesti tyytyväisiä. Sitä tietää että he tietävät että DVD on mahtava ja he haluavat muidenkin olevan sitä mieltä.

Laserpacificin porukat kertoivat meille hieman heidän taustastaan New Linen yhteydessä; he kertoivat työkokemuksistaan New Linen kanssa Austin Powers – Kumma jätkä -elokuvan jälkeen ja siitä sekamelskasta mitä Taru Sormusten Herrasta on heille ollut. Sitten he näyttivät meille elokuvan pienellä valkokankaalla. He näyttivät itse DVD:n kaikkine valikkoineen ja interaktiivisine otsikkoineen. Se oli todella yksi kauneimmista DVD valikkosivuista joita olen koskaan nähnyt.

Jos haluatte tietää täsmälleen mitä on Sormuksen ritarien pidennetyssä versiossa, lukekaa raporttini syyskuun kahdenneltatoista. Se raportti on periaatteessa 100% täsmällinen verraten siihen mitä näimme tänään (aina Gimlin kuorsaamiseen asti), joten jos sitä varten aloitte lukemaan tätä, niin voitte jättää sikseen saman tien.

Se mikä minua kiinnosti tuotantodokumenteissa oli se mitä vain tällaiset nörtit kaipaavat. Antakaa minun ensin kertoa teille etää tämä DVD on täynnä tietoa elokuvista. Periaatteessa se alkaa Tolkienin ensimmäsistä kirjoitelmista Kadonneitten tarinoiden kirjassa, käy läpi ensimmäisen maailmansodan ja jatkaa aina Sormuksen ritarien viime joulukuisen Uuden-Seelannin ensi-iltaan asti. Sitä tuntee kuin olisi itse käynyt läpi joka askelen tämän elokuvan tekemisessä.

Kolmas levy alkaa, kuten sanoin, lyhyellä Tolkien-dokumentilla. Siihen kuuluu lyhyt elämänkerta ja tietoa siitä kuinka Hobitti ja TSH kirjoitettiin. Tämä dokumentti sisältää Tolkienin elämänkertojen ja muiden Tolkien-kirjojen kirjoittajia, mutta ei kerro hienompia yksityiskohtia itse professorista. Tämä on kuitenkin mielenkiintoinen katsahdus siihen mieheen, josta tämä kaikki alkoi.

Seuraavat dokumentit seuraavat Sormuksen ritarien kehitystä alkuvaiheista Miramaxilla, PJ:n ensitapaamisesta New Linen Micheal Shayen kanssa, ja hänen esi-esi-ESIvalmistelutyötään sellaisten kumppanien kuin Richard Taylor ja Andrew Lesnie kanssa.

Kolmoslevy pureutuu syvälle siihen mitä piti valmistaa ennen kuin kamerat alkoivat käydä. Täältä löytyy koko tarina siitä, kuinka John Howe ja Alan Lee löydettiin, miten kuvauspaikat valittiin ja puvustus laadittiin, miten kulttuurit, aseet ja paljon muuta kehitettiin tätä valtavaa produktiota varten. Meidät kuljetetaan työn jokaisen pikku yksityiskohdan läpi, aina haarniskoista vaatteisiin, kuvauspaikkoihin ja lavastesuunnitteluun.

Yksi mielikohtauksistani tässä osiossa oli kun Grant Major puhuu kameralle matkalla Hobittilaan Peter Jacksonin ajaessa seuraavassa autossa. Grant kertoo meille että on hieman hermostunut koska tämä on ensimmäinen kerta kun PJ näkee 'melkein' valmiin tuotoksen. Seuraavaksi näemme Grantin ja Peterin katsomassa kumpuilevaa maisemaa. Grant sanoo "Tässä se nyt on…" Ja pitkän… tuskallisen… miettiväisen hiljaisuuden jälkeen… Peter sanoo "Joo… no… pitää vielä vähän säätää, eikö niin?" Se on monella tavalla hauska kohtaus mutta myös näyttää kuinka paljon yksityiskohtaa Peter halusi jokaiseen tuotannon osioon. Voi vain kuvitella miltä tuntuu viettää iltapäivä varmistaen että hobittikolojen aitojen ympärillä on tarpeeksi kasveja niin että se näyttää realistiselta. (…Vain yksi iltapäivä?! - V.)

Totta puhuen kolmoslevyllä oli niin paljon yksityiskohtaista tietoa että päässäni alkoi pyöriä. En todellakaan suosittele että katsot kaikki nämä dokumentit kerralla. Jossain vaiheessa en todellakaan voinut vähempää välittää että Uruk-Hai-haarniska oli tehty nahasta ja jos näkisin Richard Taylorin nostavan vielä yhden esineen esiin ja selittävän siitä, sekoaisin!

Onneksi tässä vaiheessa pidimme tauon ja sain jotain syötävää…

Sitten siirryimme neloslevyyn, mikä on mielestäni paras osio koko DVD-valikoimassa. Dokumentit jatkavat aikajärjestyksessä tuotannon alkuun ja näyttelijävalintoihin. Emme näe mitään hölynpölyä kuten "Elijah Wood esittää Frodoa…" Me tiedämme sen! Eteenpäin! Onneksi he eivät oleta yleisön olevan täysin tietämätön… Me saamme sen sijaan todella selvänäköisiä pikku huomioita jokaisesta näyttelijästä kaikilta toisilta näyttelijöiltä… todella uskomatonta tavaraa. Koska olen tehnyt töitä tämän elokuvan parissa jo kaksi vuotta, tunnen olevani jo osa tätä perhettä, mutta nämä osat saisivat muutenkin minut tuntemaan niin. Kuulemme Dominic Monaghanin kertovan ensimmäisestä kerrasta kun he tapasivat John Rhys-Daviesin – John vei heidät illalliselle ja tilasi tarpeeksi ruokaa pienelle armeijalle. Saamme tietää että Billy Boyd kirkuu kuin tyttö. Kuulemme kuinka Ian McKellen rähjäsi Domille ja Elijahille kun he soittivat musiikkia liian kovaa maskeerauksen aikana, ja kuinka Sean Bean pelkäsi helikoptereita niin paljon että hän käveli tuntien matkoja kuvauspaikoille jonne muut lensivät! Mahtavaa kamaa.

Sitten levy siirtyy digitaaliefekteihin. Näemme upean esituksen kaikesta tuskallisen yksityiskohtaisesta työstä mitä on tehty kaikkein huomaamattomienkin kuvien takia ja kuinka jotkin täysin luonnollisen näköiset kuvat ovat itse asiassa viikkojen työn tulosta. Hyvin mielenkiintoinen dokumentti on tehty niistä monista eri jujuista joita käytettiin hobittien pienen koon esittämiseen. Jujuja löytyy aina digitaalisesta temppuilusta näyttelijöiden polvillaan seisomiseen asti. Hieno dokumentti nimeltä 'Päivä hobitin elämässä' näyttää kaikki ne koetukset ja tuskat mitä nämä hobittipojat saivat kestää koko tuotannon ajan.

Ääniosastokin saa (*ahem* -V.) äänensä kuuluville tällä DVD:llä. He kertovat melkein jokaisesta yksittäisestä äänestä jota käytettiin ja väärinkäytettiin elokuvan yhteydessä. He näyttävät joitain käytetyistä tempuista (et koskaan uskoisi mistä Nazgulin huuto oikeasti tulee!).

Ngila Dickson saa oman osionsa, jossa hän puhuu puvustuksesta. Me näemme kokonaisen varastorakennuksen täynnä elokuvan asuja. Dickson selittää että jokaiselle pääroolissa olevalle näyttelijälle on 10 asukokonaisuutta. Joten esimerkiksi Pippinillä on 10 asua, eikö niin? Eipä vaan, pitää ottaa huomioon hänen pienikokoiset kaksoisolentonsa (heidän asujaan sanottiin miniminäasuiksi), hänen stunttimiehensä, ja hänen pienikokoinen stunttimiehensä! Kuvittele mikä määrä asusteita vain yhtä näyttelijää kohti!

Howard Shorella on myös oma osionsa, jossa kerrotaan hänen musiikistaan ja kaikesta mikä liittyy tällaisen mammuttiteoksen musiikin tekemiseen. He kertovat yksityiskohtia jokaisen laulun tekemisestä, jokaisesta säestyskappaleesta ja kaikista niiden tekemiseen osallistuneista, aina Enya's Lontoon poikakuoroon. Tämä dokumentti varmasti levittää hymyn musiikkifanien kasvoille.

Dokumentit loppuvat jaksolla jonka nimi on "Tie vain jatkuu jatkumistaan…" jossa on videopätkiä useista ensi-illoista: Lontoosta, Los Angelesista ja Wellingtonista. Se on mahtava lopetus tälle DVD:lle. Näytetään takaumia aikaisempiin otoksiin ja nyt todella tuntee kuin olisi ollut osana tämän matkan tekoa. Tämä on todella lahja elokuvan faneille.

Melkein kahdentoista tunnin jälkeen kävelin muutaman muun (monet ihmiset jäivät tilaisuuden ulkopuolelle… mutta ei TORn!) kanssa. Olin melein järkyttynyt että DVD:llä olisi vielä enemmän uutuuksia kuin ne joita näimme! On vielä yli 2000 suunnittelukuvaa, interaktiiviset Keski-Maan ja Uuden-Seelannin kartat. Ja neljä kokonaista ääniraitaa, joilla tuottajat, ohjaajat, taiteilijat ja näyttelijät kommentoivat elokuvaa.

Ne jotka vannoivat etteivät suostu "rahastukseen" ostamalla tämän DVD-version tulevat murtumaan nopeammin kuin Legolas vaihtaa uuteen nuoleen… Tämä on DVD-formaatin hyödyntämistä parhaimmillaan.

Lue myös Xoanonin vastauksia hänelle esitettyihin kysymyksiin.

Lähde: Xoanon, TheOneRing.net
Suomennos: Vilja Väisänen