Arvostelut

Järin Möyremä

Kaksi tornia: arvostelujen parhaat palat

Kahden tornin ensi-ilta lähestyy! Järin Möyremä juhlistaa sitä tällä suomenkielisellä jättiartikkelilla johon on koottu mielenkiintoisimmat kommentit 17 eri arvostelusta. Kaikki arvostelut olivat englanninkielisiä. Useimmat ovat Tolkien-fanien kirjoittamia. Artikkeli on melkoisen spoilerivapaa sillä jätimme tarkoituksella kommenteista juoniselostukset pois. Kommentit on myös lajiteltu aihepiirien mukaan lukumukavuuden ja selkeyden vuoksi.


Klonkku

"Naiset huokailivat Klonkku -kohtauksissa. Otus osaa nimittäin olla myös suloinen."

Ronald Epstein
"Klonkku oli ilo nähdä. Mielestäni kohtaus jossa se keskustelee itsensä kanssa on loistava. Kohtaukset missä Frodo puolustelee otusta Samille olivat hieman liioiteltuja. Mieheni mielestä tällä haluttiin näyttää kuinka Frodo tuntee empatiaa Klonkkua, entistä Sormuksen kantajaa kohtaan."

IRHobbitish/TheOneRing.net
"Elokuvan alkupuolella Klonkulla on lyhyt monologi joka kostuttaa silmäkulmat. Peter ja Andy ovat luoneet koko hahmon; hänen sisäisen taistelunsa Klonkun ja Smeagolin välillä, hänen taustansa sekä hänen himonsa sormukseen yhteen ainoaan vaikuttavaan yksinpuheluun"

Mouldy Oslosta/TheOneRing.net
"Menin elokuvateatteriin siinä toivossa että Klonkku olisi elokuvakameralla kuvatun aidon hahmon näköinen eli täysin realistinen. Odotukserni eivät täysin toteutuneet. Teknologia ei ole vielä tarpeeksi kehittynyt. Silti Klonkku on epäilemättä uskottavin koskaan valkokankaalla nähty tietokoneanimoitu hahmo."

Torben, The Sinfull Dwarf/AICN
"Andy Serkisin Klonkku on vaikuttavin hahmo joka ihmisen ja tietokoneanimaation yhdistämisellä on koskaan saavutettu. Klonkusta tulee varmasti yleisön suosikki samaan tapaan kuin Yodasta Imperiumin vastaiskussa."

Mike Goodridge/Screendaily.com
"Klonkku ei ole vain efektinä loistava. Näyttelijäsuoritus on myös mahtava, melkeinpä paras koko elokuvassa. Elijah Woodin roolihahmo hyötyy myös rinnakkain asettelusta Klonkun kanssa. Sekä yleisölle että Frodolle tulee selväksi mikä todellinen vaara häntä uhkaa Sormuksen taholta."

Tehanu/TheOneRing.net
"Klonkku on paras koskaan näkemäni tietokoneanimoitu hahmo. Joissain kohdissa huomaa selvästi digitaalisen jäljen kuten esim. kohtauksessa jossa hän pyydystää kalan. Pääosin olen kuitenkin vaikuttunut."

Pedro Vargas/Filmjerk.com
"Klonkku on henkeäsalpaava taidonnäyte jossa yhdistyy tietokoneanimaatio ja uskomaton näyttelijäsuoritus. Andy Serkis tuo hahmoon lapsenomaisia ominaisuuksia mikä tekee otuksesta pelottavan ja säälittävän samaan aikaan."

Saruman/TheOneRing.net
"En koskaan säälinyt Klonkkua lukiessani kirjaa. Tähän tuli muutos elokuvassa. Hänen suhteensa Frodoon ja Samiin on elokuvassa hienosti kuvattu. Pystyin todella ymmärtämään miksi Frodo luottaa häneen."

Tigerlily Gamgee/TheOneRing.net
"Klonkku on täydellinen. Hän näyttää pateettiselta, kierolta ja sellaiselta jonka kanssa ei haluaisi olla missään tekemisissä. Hän tuntuu murtuneelta millä tarkoitan että hän tuntuu menettäneen puolet sielustaan. Hänessä on myös toinen puoli; hyvin säälittävä, surkea puoli joka on nöyrä ja haluaa miellyttää. Klonkkua ei voi kehua liikaa. Visuaalisessa mielessä hän on todella käsin kosketeltava. Hän ei näytä lainkaan tietokonehahmolta joka on maalattu kuvan päälle."

Deep Elf/Xenite.org

Puuparta/Entit

"Ainoa asia mikä häiritsi elokuvassa oli Puuparta, yksi enteistä eli puupaimenista. Vaikka puhuva ja kävelevä puu oli usein melko hienosti tehty, eivät "puupartakohtaukset" olleet suosikkejani. Ne tuntuivat jotenkin irrallisilta. Kohtaukset joissa Puuparta pitää Merriä ja Pippiniä oksamaisissa käsissään, näyttävät blue screenin edessä tehdyiltä."

Ronald Epstein
"Entit vaikuttavat liian animoiduilta."

Mouldy Oslosta/TheOneRing.net
"Enteillä on mielestäni liian pieni osa elokuvassa."

Hackenbush/TheOneRing.net
"Klonkku ja Puuparta eivät ole langenneet "Jar Jar Binks -ansaan" mutta luulen etteivät ne miellytä kaikkia jotka eivät ole lukeneet kirjoja. Ymmärrän ettei enttien toteutus hitaina ja pitkään asioita harkitsevina olentoina ole helppoa. Arvelen etteivät kaikki tule oikein ymmärtämään niitä."

Tigerlily Gamgee/TheOneRing.net
"Puuparta toimii hienosti. Hänen jalkansa ovat pitkät ja hän on melkoisen taipuisa verrattuna kirjaan. Hänen äänensä on kuiskaava ja karkea eikä niin syvä kuin olisin halunnut. Joka tapauksessa se sopii hänelle. Rautapihan tuhoaminen on elokuvan henkeäsalpaavimpia kohtia."

Deep Elf/Xenite.org

Helmin Syvänteen taistelu

"On vähättelevää kuvata Helmin Syvänteen taistelua isoksi sillä se on suorastaan raamatullinen."

Owen Gleiberman/Entertainment Weekly
"Kahdessa tornissa on henkeäsalpaavia taistelukohtauksia joissa on käytetty paljon tietokoneanimaatiota mutta myös tarpeeksi oikeita ihmisiä. Kaikki näyttää uskomattoman aidolta"

Fox News
"Kolmituntinen filmi huipentuu suunnattomaan taisteluun Helmin syvänteellä. Eeppinen, lennokas ja väkivaltainen taistelu on myös pitkä ja verinen ja saattaa osoittautua tylsäksi niille joita ei innosta leppymättömät elokuvataistelut."

Mike Goodridge/Screendaily.com
"En ole sotaelokuvien ystävä mutta Helmin Syvänteen taistelu on hyvin rytmitetty, täynnä jännitystä ja erittäin helppo seurata. Täytyy myöntää etten ole koskaan päässyt kunnolla kärryille tapahtumien kulusta tässä kohtaa kirjassa. En esimerkiksi ymmärtänyt miten kimaltelevat luolat liittyvät Helmin Syvänteeseen. Elokuva selkeytti tämän kaiken. Seuraamme useita eri tapahtumasarjoja mm. Gimlin, Aragornin, Legolaksen, Eowynin ja Theodenin näkökulmista. Tapahtumasarjat muodostavat suuren kokonaisuuden taistelusta."

Tehanu/TheOneRing.net
"Taistelut ovat mahtavimpia koskaan näkemiäni!"

Saruman/TheOneRing.net
"Helmin Syvänteen kohtaus on aivan mahtava! Muuta siitä ei tarvitse sanoa."

Tigerlily Gamgee/TheOneRing.net

Näyttelijäsuoritukset

"Grima Kärmekielen hahmo on näytelty täydellisesti"

IRHobbitish/TheOneRing.net
"Energia ja kemia näyttelijöiden välillä on valkokankaalla hetkittäin suorastaan sähköinen."

Mouldy Oslosta/TheOneRing.net
"Elokuvassa on useita loistavia roolisuorituksia kuten Bernard Hillin rooli kuninkaana. Hän on todellinen yllättäjä ja löytö sekä mahdollinen ehdokas parhaaksi miessivuosanäyttelijäksi (Oscar). Ian McKellen on edelleen loistava Gandalf ja Miranda otto viehättävä prinsessa. Viggo Mortensenin olisi pitänyt nousta elokuvatähdeksi jo kauan aikaa sitten."

Fox News
"Näyttelijäsuoritukset ovat edelleen rikkaampia ja tyydyttävämpiä kuin tällaiselta fantasiatarinalta osaisi odottaa."

David Hunter
"Elokuvan näyttelijät tuntuvat syntyneen esittämään roolihahmojaan"

Kurt Loder/Mtv.com
"Näyttelijäsuoritukset ovat loistavia mukaan lukien Klonkku ja Puuparta"

Movie Vault
"Sean Astinilla on enemmän tehtävää ja hän loistaa Samin roolissa. Elijah Wood on hyvä vaikka hänen osansa on pienempi kuin Sormuksen ritareissa. Kahdella muulla hobitilla on vähemmän vitsejä kuin ykkösosassa mutta se toimii. Vitsit kuuluvat tällä kertaa John Rhys-Daviesin Gimlin osaan, jossa hän on hauska. Puuparran äänenä hän on vaikuttava. Orlando Bloom näyttelee hyvin vaikka olikin parempi Sormuksen ritareissa. Hänellä on pari puista repliikkiä ja hän on tällä kertaa vähemmän taitava jousensa kanssa. Viggo Mortensenin suoritus on ehkä elokuvan paras. Kaksi tornia on Aragornin elokuva. Ian McKellen on vaimeampi. Hän on kaavamaisempi kuin ykkösosassa ja sanoo ainoastaan pari hauskaa vuorosanaa. Hänen vuorosanansa ovat raskaita. Bernard Hill on mahtava. Miranda Otto on myös paikkansa ansainnut."

Pedro Vargas/Filmjerk.com
"Kahdessa tornissa näyttelijät loistavat! Suoritukset pienistä sivurooleista päärooleihin hoidetaan suurenmoisesti."

Saruman/TheOneRing.net
"Elijah Wood tekee loistavaa työtä Frodona jota Sormus alkaa piinata yhä enemmän. Hänen ja Samin välillä on muutamia todella sydäntä särkeviä kohtia (suurin kaikista lopussa)."

Tigerlily Gamgee/TheOneRing.net

Henkilöhahmot

"Olen iloinen että Aragorn on kehittynyt voimakkaammaksi sitten viime elokuvan. Minulle jäi kuva että hän oli liian epävarma itsestään ensimmäisessä osassa."

IRHobbitish/TheOneRing.net
"Huonointa henkilöhahmoissa on Aragornin ja Arwenin rakkaussivujuoni. Se ei toimi sarjana unenpätkiä ja takautumia. Eowynin onneton rakkaus Aragorniin on puolestaan loistava. Heidän välillään on enemmän kemiaa. Yksi parhaista puolista elokuvassa on Sam ja hänen pitämänsä puheet."

Mouldy Oslosta/TheOneRing.net
"Elokuva on menestys hahmojen ja näyttelijöiden välillä vallitsevan toverillisuuden ansiosta. Elokuva on loppujen lopuksi hyvin ihmisläheinen. Henkilöt tuntuvat aidosti pitävän toisistaan ja siksi myös yleisö pitää heistä. Kaksi tornia sisältää kaiken sen tunnetason ja hahmojen väliset siteet mikä teki alkuperäisistä Tähtien sota -elokuvista niin suosittuja. Tämä kaikki puuttuu kahdesta uusimmasta Tähtien sodasta."

Fox News
"Kirjan hahmoja on syvennetty ja inhimillistetty elokuvaan. Miranda Otto on tuonut Eowynin, joka on kirjankin paras naishahmo, todella eloon. Aragornin ja Eowynin vuorovaikutus on herkkää ja tuo hyvää kontrastia Aragornin ja Arwenin kukoistavalle ja ei vielä niin vakuuttavalle rakkaustarinalle."

TheOneRing.net
"Osa hahmoihin liittyvästä materiaalista on jopa parempaa ja uskottavampaa kuin kirjassa. Theoden, Grima Kärmekieli ja Eowyn ovat uskottavampia ja heihin on saatu lisää syvyyttä. Elokuva on kauttaaltaan täynnä upeita luonnehdintoja."

Aulë/TheOneRing.net
"Sam ja Gimli varastavat mielestäni shown. Monet Samin hienoimmista hetkistä kirjassa on jätetty elokuvaan ja muutamia uusia erittäin hyviä kohtauksia on lisätty hänelle. Pidin myös Legolaksesta enemmän tässä elokuvassa. Hän on enemmän ihmismäinen vastakohtana Sormuksen ritareiden hieman taianomaiselle ja välinpitämättömälle hahmolle. Merri ja Pippin alkavat kasvaa henkisesti tässä elokuvassa. Yhdessä hienossa kohtauksessa Merri pitää puheen enteille. Pippinillä on myös hieno hetki Puuparran kanssa kun he ovat lähteneet entkäräjiltä. Hän ei ole enää niin hölmö kuin aikaisemmin.

Kohtaus Arwenin ja Elrondin välillä on hieno. Kaikki ovat olleet huolissaan Arwenin osuudesta mutta itse ainakin nautin tuosta kohtauksesta.

Uudet henkilöhahmot ovat kaikki ihastuttavia. Rohanin pakolaisista on vaikuttavia, tunnepitoisia kohtia jotka saattavat liikuttaa jotkut kyyneliin.

Elokuvan kliimaksi liittyy Samin puheeseen. Rosamunde Brownlocksin, jonka löysin kutsuvierasjoukosta, sanoin: "Jossain vaiheessa elokuvaa jokaisella henkilöhahmolla on hetki jossa he tajuavat että tämä on heidän taistelunsa. Koko Keski-Maa, eikä vain tietyt rodut tai yksilöt, on uhattuna." Samin puhe kiteyttää kaiken tämän ja on varsin hieno hetki elokuvassa. Eläköön Sean Astin!"

Tigerlily Gamgee/TheOneRing.net
"Eowyniä ja Eomeria näytellään loistavasti ja Eowynin hahmo on syvempi kuin kirjassa. Eomer turhautuneena "kapinallisena" ja Eowynin hullaantuminen Aragorniin on mahtavasti esitetty."

Deep Elf/Xenite.org

Kirjasta poikkeavat ratkaisut

"Olin pahoillani koska Faramirin hahmoa oli muutettu PALJON kirjasta. Osa muutoksista oli mielestäni tarpeettomia."

IRHobbitish/TheOneRing.net
"Alkuperäisestä tekstistä on poikettu paljon enemmän kuin Sormuksen ritareissa. Tämä tulee varmasti aiheuttamaan kuumia keskusteluja fanien joukossa vuosiksi eteenpäin. Muutokset vaihtelevat pienistä hyvinkin suuriin ja silti alkuperäinen kirjan tunnelma on täsmälleen sama. Se kantaa läpi koko elokuvan."

Saruman/TheOneRing.net
"Henkilökohtaisesti pidin haltioista Helmin Syvänteellä. Lisäys tuo mielestäni elokuvaan hienoista Silmarillionin tuntua. Se myös täydensi henkilöhahmojen välisiä suhteita ja antoi enemmän viitteitä siitä mihin suuntaan Keski-Maa on kehittymässä."

Tigerlily Gamgee/TheOneRing.net
"Se miten Faramiria käsitellään elokuvassa ottaa päähän. Elokuvan Faramir on melkeinpä kirjan Faramirin täydellinen vastakohta. Faramir on nyt synkempi, kylmempi ja rakastamani repliikki kirjasta: "Vaikka löytäisin sen (Sormuksen) keskeltä valtatietä en sitä ottaisi" on jätetty häneltä kokonaan pois. Elokuvan Faramir on paljon halukkaampi käyttämään Sormusta. Elokuvassa on paljon turhia kohtauksia jotka eivät edistä juonta. Arwenin ja Aragornin kohtaukset tuntuvat "väkisin ängetyiltä" jotta yleisö ei unohtaisi tätäkään sivujuonta. Monet Elrondin repliikeistä eivät myöskään tunnu mielestäni järkeviltä. Tuntuu myös siltä että ainoa peruste hukkataistelun olemassaololle on saada näyttää hukkia. Siksi vähän harmittaa että toisaalta monia kohtia kirjasta, jotka olisin halunnut nähdä, oli jätetty pois. Grishnakh ei ilmesty ja monet Gandalfin hienoista Helmin Syvänteen jälkeisistä repliikeistä loistavat poissaolollaan. Hän ei myöskään kohtaa Sarumania elokuvassa. Entkäräjiin on myös tehty mielestäni tarpeettomia muutoksia."

Deep Elf/Xenite.org

Efektit

"Taistelu hukkien kanssa vaikutti köyhältä tietokoneanimaation suhteen."

Mouldy Oslosta/TheOneRing.net
"Suosikkiefektejäni oli Klonkun lisäksi Balrog, luolapeikot, Helmin Syvänteen räjähdys, hyökkäys Rautapihaan, Puuparta ja ah, olifantit! Ne ovat majesteettisia. Ne ovat elokuvassa melkein liikaa koska eivät palvele tarinaa mutta ovat kyllä mahtava näky."

Pedro Vargas/Filmejerk.com

Musiikki

"Elokuvan ääniraidan viuluteema on ihastuttava. Se on mielestäni parasta musiikkia mitä Howard Shore on Sormusten Herraan tähän asti säveltänyt."

Deep Elf/Xenite.org

Juoni / Tarinan kulku

"Kolmea erillistä tarinaa kuljetetaan ennakkopeloistani huolimatta taitavasti"

IRHobbitish/TheOneRing.net
"Elokuvan loppu on vaikuttava. Sam ja Klonkku ovat todella vakuuttavia!

Mouldy Oslosta/TheOneRing.net
"Tarinaa on vaikea seurata ensimmäisen tunnin ajan jonka jälkeen se asettuu. (Kartta joka näytetään viimeisen tunnin aikana olisi ollut hyödyllinen jo aikaisemmin)"

Fox News
"Erityisen vaikutuksen minuun teki se että laajentuneesta mittakaavastaan huolimatta tarina ei milloinkaan kadota inhimillistä kosketustaan. Uskomattomia visuaalisia efektejä pursuava elokuva lepää henkilöhahmojen varassa."

Torben, The Sinfull Dwarf/AICN
"Useat kohtaukset Arwenin ja Elrondin välillä ovat jokseenkin tarpeettomia. Tuntuu että ne ovat elokuvassa vain muistuttamassa hahmojen olemassaolosta. En väitä etteivät he kuuluisi elokuvaan mutta hyvä käsikirjoittaja olisi yhdistänyt heidän osuutensa yhteen suureen kohtaukseen. Sivujuoni enteistä on hieman huolimattomasti kirjoitettu. Aragornin ja Eowynin romanssi on myös tarpeeton. Miranda Otto ei ole toki huono mutta kun Keski-Maan kohtalo painaa harteilla ei ole aikaa perinteiselle rakkauskolmiodraamalle."

Torben, The Sinfull Dwarf/AICN
"Se mikä kolahtaa eniten Kahdessa tornissa on jokaisen kohtauksen laadukkuus; Frodon kaatuminen Kalmansoihin, Klonkun hivuttautuminen Mordorin mustille porteille, Gandalfin ohjastus hevosten kuninkaalle Hallavaharjalle heidän laskeutuessaan jyrkkää rinnettä alas…"

David Hunter
"Joitakin Faramiriin liittyviä kohtauksia olisi voinut jättää pois. Yhdessä vaiheessa en ollut enää kiinnostunut hänestä ja olisin halunnut jo palata takaisin Helmin Syvänteelle"

Hackenbush/TheOneRing.net
"Kaksi tornia vie yleisön kolmelle toisistaan riippuvaiselle matkalle. Tapahtumat vyöryvät eteenpäin kuumeisella tahdilla. Silti ei ole hetkeä jolloin ylikuormittuisi tai ei pysyisi kärryillä. Tarinat eivät kertaakaan kadota rytmiään eivätkä pysähdy vain ihailemaan maisemia (jotka ovat upeita). Elokuva on tarinankerrontaa parhaimmillaan. Jokaiselle henkilöhahmolle on annettu hetkensä loistaa."

Saruman/TheOneRing.net

Tunnelma / emotionaalinen vaikutus

"Runollinen elokuva"

Ronald Epstein
"Itkin elokuvassa kymmenessä eri kohdassa."

Mouldy Oslosta/TheOneRing.net

Vertailu Sormuksen ritareihin

Ehdottomasti yhtä hyvä kuin Sormuksen ritarit

Ronald Epstein
Parempi kuin Sormuksen ritarit

Mouldy Oslosta/TheOneRing.net
"Sormuksen ritareissa seliteltiin paljon asioiden taustoja mistä elokuva kärsi. Nyt yksitoikkoinen Tolkienin proosa (???) on heitetty romukoppaan ja nopeasti etenevä toiminta on asetettu etusijalle."

Mike Goodridge/Screendaily.com
"Uskoisin että ne jotka pitivät Sormuksen ritareita raskassoutuisena aloitusosana tulevat olemaan iloisempia Kahden tornin nopeammasta tahdista ja laajennetusta mittakaavasta."

David Hunter
"Yhtä hyvä kuin ensimmäinen osa mutta viihdyttävämpi. En usko että Sormuksen ritareiden fanit tulevat pettymään."

Hackenbush/TheOneRing.net
"Kaksi tornia lyö laudalta Sormuksen ritarit spektaakkelimaisuudessa, intohimossa ja teknologisissa saavutuksissa. Se asettaa elokuvanteolle uusia laatuvaatimuksia joita on vaikea ylittää."

Kurt Loder/Mtv.com
"Kaksi tornia on vuoden paras filmi. Se on eeppinen taistelu ja jotkut Sormuksen ritareista pitäneet saattavat kauhistua sen voimaa, väkivaltaisuutta ja kokoa. Se ei tarkoita että elokuva olisi huono. Päinvastoin se edustaa elokuvatyyliä josta henkilökohtaisesti pidän erittäin paljon. Se saa valkokankaan räjähtämään. Kollegani sanoi että naiset eivät tule pitämään siitä. Mielestäni hieman seksististä. Sanoisin että friikit (joiden joukossa on myös naisia) tulevat pääsääntöisesti pitämään elokuvasta. Kaksi tornia on Sormuksen ritareiden paha lapsipuoli. Kumpikaan ei voi elää ilman toista. Kun lähdin elokuvateatterista tunsin itseni lyödyksi ja voipuneeksi. Kiitos siitä Peter Jackson!"

Pedro Vargas/Filmjerk.com
"Rakastan trilogian ykkösosaa mutta mielestäni Kaksi tornia on vielä parempi. Se sisältää kaikki ne ominaisuudet jotka tekivät Sormuksen ritareista niin loistavan ja vielä lisäksi Helmin Syvänteen taistelun. Kohtaus on jotain sellaista mitä ei ole koskaan aikaisemmin nähty ja se saa kloonien hyökkäämisen näyttämään siltä kuin se olisi kuvattu ladossa käsinukeilla."

Aulë/TheOneRing.net
"Kaksi tornia poikkeaa todellakin paljon ykkösosasta. Vaikka elokuva sisältää huomattavasti enemmän fantasiaolentoja se tuntuu paljon vähemmän fantasiaelokuvalta kuin edeltäjänsä. Kaksi tornia kaipaa kipeämmin laajennettua versiota kuin Sormuksen ritarit. Ykkösosa tarvitsi laajennettua versiota henkilöhahmojen syventämiseen ja kirjan kohtausten lisäämiseen elokuvaversioon. Kaksi tornia kaipaa enemmän juonen edistämistä. Juoni on mahtava ja suurilta osin noudattaa kirjaa mutta jotkut asiat elokuvassa eivät käy tarpeeksi järkeen. Kaksi tornia on myös rosoisempi ja synkempi edeltäjäänsä."

Deep Elf/Xenite.org

Parasta elokuvassa

Kalmansoiden ylitys

Ronald Epstein
Kun entit tuhoavat Rautapihan

Mouldy Oslosta/TheOneRing.net
Klonkku

Deep Elf/Xenite.org

Miinuksia

"Kahdella tornilla on taipumusta paikoittaiseen laahaamiseen. Myös Sormuksen ritarit käytti aikaa tarinan kertomiseen. Tämä elokuva kuitenkin tarjoilee eeppisiä taistelukohtauksia voileipänä jonka välissä on raskasta dialogia joka tuntuu kestävän ikuisuuksia. Grima Kärmekielestä on hieno sivujuoni joka tuntuu välillä kuitenkin liian pitkältä."

Ronald Epstein
"Mieheni ei pitänyt kohtauksesta jossa Theoden herää "horroksestaan". Hänestä se toi mieleen lähinnä Manaaja -elokuvan. Minua se ei häirinnyt."

IRHobbitish/TheOneRing.net
"Suorastaan inhosin koko haltiasivujuonta. Se on täyttä humpuukia ja sotkee elokuvan rytmiä. En myöskään pitänyt Faramirin muutoksista."

Mouldy Oslosta/TheOneRing.net

Arvostelujen yleissävy

Elokuva on erittäin hyvä:15 kpl
Elokuvassa on paljon hyvää mutta myös huonoa:2 kpl
Elokuva on tyydyttävä:1 kpl
Elokuva on huono:0 kpl

Koostaminen ja suomennos: Jouni Räisänen ja Ilkka Räisänen