Kaikkea J.R.R. Tolkienista!

Tapio Laakson sivut

J.R.R. Tolkien on kirjailija, joka on kirjoittanut kirjan Taru Sormusten Herrasta. Kyseinen kirja on fantasiakirjallisuuden tunnetuin teos. Tämä sivu käsittelee J.R.R. Tolkienia ja kaikkea mikä jotenkin liittyy häneen tai hänen työhönsä.

Kolme sormusta haltiakuninkaille alla auringon,
seitsemän kääpiöruhtinaille kivisaleissaan,
yhdeksän ihmisille, jotka vie tuoni armoton,
yksi Mustalle Ruhtinaalle valtaistuimellaan
maassa Mordorin, joka varjojen saartama on.

Yksi sormus löytää heidät, se yksi heitä hallitsee,
se yksi heidät yöhön syöksee ja pimeyteen kahlitsee
maassa Mordorin, joka varjojen saartama on.

Sisällön esittely

Sisällysluettelo
Sivukartta, joka sisältää linkin jokaiselle erilliselle sivulle, jotka sivuni sisältävät.
Alkusanat
"Kuinka nämä sivut syntyivät?" ja muuta taustatietoa.
Kuka oli J.R.R. Tolkien?
Mitä tarkoittavat kirjaimet J.R.R. sekä paljon muuta selviää täältä.
Tolkienin teokset
Tolkienin kirjoittamien teosten esittelyt, hieman pohdintaa hänen kirjoitustyylistään sekä runoja Tolkienin kirjoista.
Keski-Maa
Keski-Maa on paikka johon Tolkienin kirjojen tarinat sijoittuvat. Täältä löydät tietoa Keski-Maan kansoista, olennoista ja henkilöistä.
Tolkien-parodiaa
Sisältää erilaisia parodioita ja vitsejä Tolkienin teoksista.
Elokuva Tarusta Sormusten Herrasta!!
Nyt se on sitten virallista. Tarusta Sormusten Herrasta tehdään ei vain yksi elokuva vaan kolme! Elokuvasta tulee kirjan tapaan trilogia, osat ovat siis Sormuksen ritarit, Kaksi tornia ja Kuninkaan paluu.
Tolkien-linkkejä
Kokoelmani hyviä Tolkien-linkkejä.
Lähteet
Lähdeluettelo kirjoista, lehdistä ja sivuista, joita olen käyttänyt sivuja tehdessäni.

Saatteeksi: Tapion Tolkien-sivut Konnussa

Kontu täytti viisi vuotta 2005. Tuolloin asian juhlistamiseksi olin ottanut yhteyttä Tapioon ja pyytänyt lupaa julkaista sivut uudelleen, sillä ne olivat kadonneet netistä muutamaa vuotta aiemmin ja olivat löydettävissä ainoastaan Internet Archivesta. Kontuhan aloitti taipaleensa vastaavanlaisena "Keski-Maa -kotisivujen" henkisenä jatkajana, joten juhlistaminen tähän tapaan oli luontevaa.

Nyt Kontu on täyttänyt 20 vuotta. Vuosien vieriessä painopiste on pysynyt enemmän yhteisön ja Kontuwikin puolella, minkä vuoksi niin Konnun oma alkuperäinen sisältö kuin Tapionkin sivut olivat pudonneet netistä, eikä minulla ole ollut aikaa palauttaa niitä takaisin. Nyt on kuitenkin tuntunut olevan sopiva hetki korjata tämä asiantila!

Pääosin Konnussa nähtävät sivut ovat tekstisisältönsä puolesta lähellä alkuperäistä asuaan. Kuvituksen määrää on lisätty. Osa englanninkielisestä sisällöstä on suomennettu ja Valinor-sivu on mukautettu toimimaan Konnun kontekstissa. Sivuilta on myös karsittu jonkin verran Tolkieniin liittymätöntä sisältöä pois. Myös visailut ja pelit ovat jääneet pois. Ne eivät teknisen toteutuksensa vuoksi säilöytyneet Internet Archiveen.

Sisältö ei toki ole täydellistä. Tapio perusti sivunsa 15-vuotiaana ja minä aloitin Konnun 17-vuotiaana. Tapiokin totesi sivuillaan niiden elinkaaren loppupäässä:

"Olen saanut hieman sinänsä ihan oikeutettua kritiikkiä sivujeni nykyisestä tilasta. Olen pahoillani siitä, että sivua ei ole päivitetty aikoihin. Etsiskelen parhaillaan ylläpitäjää sivulle, ottakaa vapaasti yhteyttä, jos kiinnostaa. Sivut ovat täynnä kirjoitus­virheitä, koska suurin osa teksteistä on kirjoitettu ties koska ja minä en omista suomenkielistä oikolukuohjelmaa. Kaikkea ei myöskään pidä uskoa pureksimatta, sillä tekstit voivat sisältää myös minun omia mielipiteitäni ja jopa asiavirheitä."

Tapio Laakso

Sama laatuongelmien havaitseminen iski myös allekirjoittaneeseen, mutta iän karttuessa on tullut helpommaksi antaa asioille oma arvonsa. Intohimo, tekeminen ja jakaminen ovat usein tärkeämpiä asioita kuin se, että kaikki on viimeisen päälle oikein! Tämmöinen sivujen tekeminen on ollut hyvinkin opettavaista ja minullehan Internetistä on tullut leipätyö.

Toki myös aikakauden vaikutus kannattaa huomioida: varhaisessa netissä kaikki haki vielä paikkaansa. Ei ollut olemassa Wikipediaa. Hakukoneetkin alkoivat vasta pikkuhiljaa olla hyödyllisiä. Minkä tahansa mielenkiintoisen tiedon löytäminen oli vielä hankalaa ja sellaisen löytäminen oli aina kuin aarreaittaan olisi tömähtänyt. Ihmiskunnan tieto oli tuolloin vielä hyvin pitkälti lähinnä kirjoissa ja ihmisten mielissä. Internetin mullistava vaikutus oli vasta alkamassa!

Ihmisten sekalaisia aiheita käsittelevät kotisivut olivat lähtölaukaus tälle kaikelle.

Näin jälkikäteen on tullut havaittua, että Tapion sivujen uudelleenjulkaisu oli tärkeää: nykyisin Internet Archivesta ei enää löydy kaikkea, mikä täällä on nähtävissä. Internetin yksi väistämätön ongelma on se, miten väliaikaista sisältö on verrattuna vaikkapa painettuihin kirjoihin. Erityisen kovaa se iskee pienillä resursseilla pyöritettyihin yksityisiin sivuihin. Ainakin minusta nämä pilkahdukset 90-luvun netistä ovat jo itsessään arvokas muistutus siitä, mistä tämä kaikki on lähtenyt liikkeelle.

Inspiroikoon nämä sivut tuleviakin sukupolvia!

Espoossa , Vesa Piittinen
Julkaistu