Taru Sormusten Herrasta

Elokuva

Elokuva, öö... Trilogia tulee!

Vihdoinkin asia on virallinen. Jo yli vuoden jatkuneet huhut saivat varmistuksen. Taru Sormusten Herrasta filmataan ja tulossa on kokonaista kolme elokuvaa. Ilmeisesti osat jaetaan kuten kirjassakin osiin Sormuksen ritarit, Kaksi tornia ja Kuninkaan paluu. Kuten huhut kertoivat jo aikaisemmin, ohjaajana toimii Peter Jackson. Hän on aikaisemmin ohjannut mm. elokuvat Bad Taste, Braindead ja Heavenly Creatures, josta hän sai Oscar ehdokkuuden. Elokuvan tuottajana toimii Saul Zaentz, kolminkertainen Oscar-voittaja, joka on aikaisemmin tuottanut mm. elokuvat Yksi lensi yli käenpesän, Amadeus ja Englantilainen potilas. Niin ja tietenkin jo kerran aikaisemmin Tarun Sormusten Herrasta. Kyseinen elokuva oli Ralph Bakshin melko kuuluisa animaatio. Tuotantoyhtiönä on New Line Cinema, joka tuli mukaan, koska Miramax ei halunnut ottaa yksin riskiä kolmesta elokuvasta. Budjetti kolmelle elokuvalle tulee olemaan n. 130 miljoonaa dollaria.

Linkkejä, joista löytyy tietoa elokuvasta. Ajattelin ensin laittaa jutut suoraan omalle sivulleni, mutta tekijänoikeudet tiedättehän... Joten käyttäkää alla olevia linkkejä, jutut ovat varsin mielenkiintoisia. Yritän lisätä uusia aina kun niitä ilmaantuu.

Jos jokin linkeistä on kuollut, ilmoittakaa minulle.

Lisää tietoa elokuvasta

Yritän tässä kertoa niistä asioista, jotka elokuvan teosta tiedetään. Yritän päivittää tietoja aina kun jotakin uutta ilmaantuu. Jos sinulla on jotakin tietoja elokuvasta, otan ne mielelläni vastaan. Alla olevat tiedot on koottu lähinnä yllä olevien linkkien takaa löytyvistä artikkeleista. Kannattaa muistaa, että projektin ympärillä pyörii paljon huhuja joten kaikki tieto ei varmastikkaan ole totta.

Koska elokuvat tulevat ensi-iltaan?

Selväähän on, että nämä ajat voivat muuttua ja mitä luultavammin myös muuttuvat. Mutta nämä ovat kuitenkin Jacksonin ilmoittamat alustavat ajat.

Missä kuvaukset tapahtuvat?

Kuvausten olisi tarkoitus alkaa ensi vuoden alussa Uudessa-Seelannissa, jossa kaikki kuvaukset tapahtuvat. Ainakin Ain't It Cool Newssin sivuilla näkemieni kuvien perusteella Uudesta-Seelannista tulee aivan kelvollinen Keski-Maa. On vihreitä kukkuloita, jollaiseksi Kontu on helppo kuvitella ja toisaalta tuliperäistä vuoristoa, josta tulee oiva Mordor.

Jacksonin mukaan Uudessa-Seelannissa kuvaaminen on myös halvempaa kuin Yhdysvalloissa. Tämä selittää elokuvien pientä budjettia. Tai pientä ainakin esimerkiksi George Lucasin Star Wars Osa I projektiin verrattuna.

Kuvausaikataulut:

Peter Jackson

Monen mieleen nousee varmasti kysymys, miten mies, joka on kuuluisa sellaisista elokuvista kuin Bad Taste ja Braindead voisi tehdä elokuvan, joka todella olisi Tarun Sormusten Herrrasta arvoinen. Nuo kaksi edellä mainittua elokuvaahan ovat ns. splattereita. Sellaista ainakaan minä en tästä elokuvasta halua.

Lukemieni artikkelien perusteella olen saannut sen käsityksen, että Jackson kunnioittaa suuresti Tolkienin työtä. Hän tutustui Tolkienin teoksiin ollessaan 18, joten ainakin hän on ehtinyt pohtia kirjaa. Jo nyt Jackson on työskennellyt elokuvan käsikirjoituksen ja ulkoasun kanssa yli kaksi vuotta. Hän myös kuuntelee yleisöä ja aikoo vastata pariinkymmeneen Ain't It Cool Newssin kautta esitettyyn kysymykseen elokuvasta.

Tietenkään hän ei voi tehdä elokuvasta sellaista kuin se sinun tai minun päässäni on, mutta kuitenkin hän voi tehdä siitä kirjan arvoisen. Ei niin hyvää kuin kirja, mutta sen arvoisen. Joten toivotaan parasta ja pelätään pahinta.

Tehosteet

Elokuvaan tulee noin 1200 eri tehostetta, ja niiden valmistuksesta vastaa Jacksonin oma Uusi-Seelantilainen tehosteyhtiö. Keskeisiä hahmoja esittävät oikeat näyttelijät, mutta useimmat Keski-Maan olennoista on tarkoitus luoda tehosteiden kautta. Sama koskee myös linnoja ja suuria taisteluja. Jackson on myös työskennellyt yhdessä kahden Tolkien taiteilijan John Howen ja Alan Leen kanssa. Kuten linkkejä seuraamalla voitte todeta, kyseiset herrat ovat todella taitavia.

Toivotaan, että tehosteet palvelevat elokuvaa hyvin eikä niistä tule itse tarkoitus. Tehosteiden pitää palvella tarinaa ja juonta, ei hyppiä silmille ja pyörittää koko elokuvaa kuten muutamissa viimeaikoina ilmestyneissä elokuvissa. Loistava esimerkki oikeasta tavasta käyttää tehosteita on Forrest Gump.

Näyttelijät

Peter Jackson kiistää tiedon, että hän olisi ollut yhteydessä Sean Conneryyn tai kehenkään muuhunkaan. Tiedot roolijaosta tulevat vasta joskus tulevaisuudessa. Viimeaikoina lukemieni juttujen perusteella näyttelijöitä etsitään parhaillaan. Ainakin "extra"-näyttelijöitä palkataan. Nämä ovat siis niitä jotka esittävät väkijoukkoja yms. Kaikkiaan tällaisia henkilöitä tarvitaan peräti 15000 kappaletta. Siitä vaan Uuteen-Seelantiin ja näyttelemään!

Hobitit

Hobitteja kuulemma esittävät oikeat normaalikokoiset näyttelijät, jotka sitten tietokoneen avulla pienennetään hobittien kokoisiksi. Kätevä keino, onneksi tehosteihmisillä on mielikuvistusta. Itse en tuota keinoa olisi keksinyt.

Klonkku

Klonkku on tarkoitus tehdä kokonaan tietokoneella.

Tuotantoryhmä

Screenwriters (Mikä tämä on suomeksi?): Peter Jackson, Fran Walsh, Stephen Sinclair ja Philippa Boyens.

Muuta

Elokuvan taisteluista ollaan ainakin huhujen perusteella tekemässä kaikkien aikojen massiivisimpia. Ainakin "extra" ihmisten määrä, 15000, tukee tätä huhua. Eräässä artikkelissa oli myös viittaus siihen, että Uuden-Seelannin armeija näyttelisi näissä joukkokohtauksissa. Taisteluiden raakuutta tulee rajoittamaan se, että elokuva halutaan saada K-12 rajan sisään. Peter Jackson julkaisee ehkä myöhemmin oman versionsa.

Mitä minä ajattelen elokuvasta

Henkilökohtaisesti odotan elokuvaa suurella innolla, siitäkin huolimatta, että se voi olla suuri loukkaus Tolkienin elämäntyötä kohtaan. Olen kuitenkin innokas näkemään miten Peter Jackson näkee kirjan ja kuinka hänen näkemyksensä vastaa omaani. Toivon vain hartaasti ettei projekti kohtaa mitään suuria vastoinkäymisiä. Kaikki menee pilalle jos elokuvasta joudutaan esimerkiksi tiputtamaan joitakin kohtauksia rahapulan takia. Ei Sormusten Herra ole Sormusten Herra ilman Tom Bombadilia.

Toivon myöskin, että Hollywood pitää likaiset näppinsä tästä elokuvasta kaukana ja antaa Jacksonin ja kumppaneiden tehdä työnsä rauhassa. Minä en halua mitään massan ehdoilla tehtyä Hollywood spektaakkelia. Kuten jo aikaisemmin sanotaan toivotaan parasta ja pelätään pahinta.

Näyttelijäehdotuksia =)

Gandalf Sean Connery
"Karismaattisempaa miesnäyttelijää saa hakea. Toisaalta lähes kenestä tahansa saa maskeeraamalla näköisen. " -matti-
Vesa Vierikko
"suomalaisten kunniaksi on pakko sanoa, että kun kerran näin Vierikon Gandalfina, en näkyä unohtanut. Täydellistä, kerrankin Gandalf ei näyttänyt puolikuolleelta, ja hänen katseessaan oli kunnon pistävyys, kuten pitääkin."

Aragorn Arnold Schwarzenegger
"Arska jos kuka sopii Ihmisten kuninkaaksi." -matti-
Kevin Costner
"No täytyypä myöntää, että Costnerista tulisi muokkaamalla oikein hyvä Aragorn, semmonen pikkasen synkkä ja hiljainen mies kun on (eikä liian nuoren näköinen)."
Harrison Ford
"minusta Harrison Ford ei olisi yhtään hassumpi Aragorn"
Scott Bakula
Liam Neeson


Boromir Steven Seagal
Mel Gibson
"Mel Gibson voisi olla loistava Boromir, ainakin jos häntä saataisiin vähän lihaksikkaamman näköiseksi"
Arnold Schwarzenegger

Faramir Arnold Schwarzenegger
Mel Gibson

Legolas Michael Jackson
"Ei tarvita maskia lainkaan!!" -matti-
Leonardo DiCaprio
"Kun hän virnistää, tulee haltiat mieleen väistämättä."
-
"Siihen pitäisi saada joku nuori ja solakka ja yli-innokas nuori tuntemattomuus, ei liian komea ja iloisen näköinen."


Saruman Jack Nicholson
"Pakkohan Jack on johonkin ilkeään osaan saada." -matti-
Kannatan ehdottomasti! Sen verran huikean suorituksen Nicholson Mars Hyökkää elokuvassakin teki -Ylläpito
Dennis Rodman
"Dennis Rodman as hairuman of many color" -alt.fan.tolkienista joku
Christopher Walken
Jeremy Irons
"ulkonäkö täsmää karismasta puhumattakaan"
Anthony Hopkins

Klonkku Jim Carrey
"Hei, Jim Carrey voisi saada tarpeeksi typeriä naamanilmeitä, mutta hänen itserakkautensa pilaisi kyllä homman, Klonkun pitää olla maanmatonen."
Kari Väänänen
"Ryhmäteatterin Hobitti tv-sarjan Klonkun näyttelijä Kari Väänänen olisi ehdottoman hyvä myös elokuvaan. Väänästä voitaisiin tietokoneella hieman muuttaa, mutta hänen ilmeensä ja äänensä sopisivat vallan hyvin." -Vesto Rowan Atkinson

Galadriel Uma Thurman

Eowyn Sigourney Weaver
"No, tähänhän tarvitaan taistelija, eikö? (Vai olisiko Lucy Lawless [Xena] parempi)" -matti-

Theoden Clint Eastwood
"Clint Eastwood taas olisi mainio Theoden, olisi kerrassaan upeaa nähdä kuinka hänen silmänsä syttyisivät Gandalfin sanoista."
Al Pacino

Elrond Leonard Nimoy [mr. Spock]
"Keijukaiskorvat melkein omasta takaa." -matti-
Robert De Niro

Kärmekieli John De Lancie [Q {Star Trek:TNG}]
"..vai liekö liian pitkä tähän osaan.." -matti-

Viljami Voivalvatti Bruce Willis
"Bruce Willis hövelyyksineen ja kaljamahoineen olisi loistava Viljami!"

Sauronin ääni James Earl Jones
"joko (*blush* muisti ihan hukassa) Vaderin ääni, tai viela vaikuttavampi basso, Candyman elokuvasta Candyman. [juu jos Sauron esitetään jotenkin limaisena ja/tai epäylevänä, niin boikotoin rankasti :P ]" -Dani

Noitakuningas Bubba Smith
"Nazgulieden kuninkaaksi sopisi alias Hightaver eli Bubba Smith sillä pituutta on jo omasta takaa eika tarvitse meikata!" -Pete
Michael Jackson
Rutger Hayer

Arwen Elizabeth Hurley
"(lääh) tai se Braveheartin ranskalainen prinsessa (lurps)." -Dani
Kate Winslet
"koska on niin tavattoman kaunis. Eriväriset hiukset tosin, mutta eihän se ole mikään ongelma..."
Sophie Marceau

Radagast Patric Stewart
Örkkejä Arnold, Stallone, Lundgren, Damme, Seagal, etc.

Balrog Sylvester Stallone
"sopivasti ruman bodattu, karmeat silmät"

Hobitit ja Gimli Hobittejen ja Gimlin osaan on ehdotettu lähinnä lapsia ja oikeasti pienikokoisia ihmisiä. Ainakin elokuvassa Willow oli pienikokoisten ihmisten ongelma hoidettu erittäin hyvin. Nehän olivat ilmettyjä hobitteja! =) Ja sitten on tietenkin tietokone animaatiot, eli Industrial Light & Magicin pojat asialle. Toinen juttu on sitten sopivatko tietokone animaatiot tähän elokuvaan.

Lisää Tolkienin kirjoihin perustuvista elokuvista:

Tästä uudesta elokuvasta tiedetyt asiat Internet Movie Databasessa
Aikaisempia Tolkienin kirjoihin perustuvia elokuvia
Tolkien FAQ; Middle-earth and the Movies

Muita linkkejä koskien elokuvaa

Suomalainen, tuleviin elokuviin keskittyvä sivu

Myös Hobitista tulossa elokuva?

Ehkä jonain päivänä jos tulevasta trilogista tulee menestys. New Line Cinemalla on myös Hobitin oikeudet.


Otan mielelläni vastaan tietoja, jotka koskevat elokuvia.
Disclaimer: En vastaan millään tavalla tällä sivulla esitettyjen tietojen paikkansapitävyydestä.